Maribor z Verdijevim Trubadurjem na Festivalu Opera in piazza

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor z gostovanjem v Italiji, kjer bodo nocoj, 14. julija, z izvedbo opere Giuseppa Verdija Trubadur nastopili na 28. Festivalu Opera in piazza – Giuseppe di Stefano v Oderzu, zaključuje aktualno sezono.

Opera Trubadur že od svoje praizvedbe leta 1853 beleži izjemen uspeh zaradi dramsko zgoščene glasbe in veličastnih arij. V repertoarni stalnici gledališč, ki je nastala istega leta kot La traviata, se pod okriljem strastne in melodične glasbe prepletajo različni motivi. Najpomembnejši je gotovo ljubezensko rivalstvo do plemkinje Leonore, ki razdvaja brata, grofa Luno in trubadurja Manrica, ki ne vesta, da sta v sorodu; najusodnejši pa je motiv krvnega maščevanja, ki tragično poseže v življenje vseh glavnih opernih oseb.
Verdijeva nezmotljiva glasbena pisava vedno znova navdušuje in s posebno tenkočutnostjo gane še tako zahtevnega poslušalca, saj je skladatelj v svojih glasbeno-gledaliških delih skoraj vedno stremel k univerzalno človeškemu, k večnim temam odrešujoče ljubezni ter pogosto tudi uničujočim silam, ki lahko za vedno zaznamujejo življenje posameznikov.

Oderzo, v rimskih časih imenovan Opitergium, je mesto, ki se ponaša z bogato zgodovino. Festival Opera in piazza je posvečen legendarnemu tenorju Giuseppeju di Stefanu in tradicionalno vsako leto privablja tisoče gledalcev na koncerte ter operne in baletne predstave.

Oddaj komentar