Maribor bo znova Vilinsko mesto

Slika je simbolična. Vir: arhiva Lokalec.si

V Mariboru bo med decembrskimi prazniki ponovno zaživelo Vilinsko mesto. Med novostmi je sklop svetlobnih prostorskih instalacij Ana Lumina, s katerimi želijo oživiti sicer “mrtve” kotičke v središču mesta. Gre za festival svetlobe, druženja in ustvarjanja, ki bo med 24. novembrom in 29. decembrom prinesel več kot 90 različnih dogodkov.

Program Vilinskega mesta že vrsto let dopolnjuje praznični program v organizaciji Zavoda za turizem Maribor Pohorje, ki ga prireja Narodni dom Maribor v sodelovanju z Zavodom Mars in Društvom Hiša!, v spremljevalnem programu pa se s posameznimi dogodki pridružujejo tudi druge lokalne organizacije.

Na današnji novinarski konferenci so organizatoji in snovalci programa opisali vizijo mesta. “Imamo mesto, ki smo ga ustvarili iz nič, mesto, ki smo ga ustvarili iz dobre volje, in mesto, ki bi lahko bilo tudi kak drug dan oziroma drug mesec. Pred petimi leti, ko smo se združili, smo se odločili, da naredimo mesto, ki je prijetno, ki je polno dogodkov, ki nudi kakovostne dogodke in kjer se ljudje lahko družijo, brez blišča in trušča,” je dejal glavni koordinator Marko Brumen iz Narodnega doma Maribor.

Osrednje prizorišče je Vetrinjski dvor, program pa osredotočen na družine in otroke.

Dogajanje bo odprla Ana Lumina 24. novembra ob 18. uri pred Muzejem narodne osvoboditve Maribor. Gre za naslednico uličnega dogajanja Ana Plamenita. Ognjene predstave so zamenjale svetlobne instalacije. Po besedah Maje Pegan iz Društva Hiša! želijo s tem popestriti praznično okrasitev mesta, ki je sicer v zadnjih letih deležna številnih kritik. S pomočjo slovenskih ustvarjalcev, tudi študentov arhitekture, so izdelali postavitve na petih mariborskih trgih.

V Vetrinjskem dvoru, ki ga za ta čas preimenujejo v Vilinski dvor, bo program sprva tekel ob petkih, sobotah in nedeljah, med prazniki pa vsak dan. Na odru na dvorišču ali v dvorani bodo koncerti, plesni dogodki, otroške predstave in drugi dogodki, nekoliko intimnejše in narave kot koncerti na Trgu Leona Štuklja.

Med letošnjimi novostmi so razstave in igralnice, kjer se bodo lahko otroci in starši sproščeno družili, prav tako bodo med drugim priredili ustvarjalne delavnice, pravljične večere, filmske projekcije, koledovanje in pravljični sprehod po mestu. Na Slomškovem in Rotovškem trgu bodo nekaj dni gostili festival uličnega gledališča Ana Mraz. “V decembrskem vrvežu želimo družinam in vsem ostalim obiskovalcem nuditi zavetje ob sproščenem druženju in ob kvalitetnem ter ustvarjalnem kulturnem programu,” je še dodal Brumen.

Oddaj komentar