FOTO: Otvoritev Borštnikovega srečanja tudi v znamenju razstave v spomin Jerneju Šugmanu

Čeprav so se nekateri dogodki letos začeli že prej, so slovesno odprli 53. Borštnikovo srečanje minuli petek. Uvod v odprtje je bila tudi razstava, ki so jo posvetili lani preminulemu igralcu Jerneju Šugmanu, otvoritvena predstava pa je bila Pohujšanje v dolini šentflorjanski v režiji Eduarda Milerja.

Razstavo so odprli v galeriji Razstavišča Vestrinjski in bo na ogled še ves čas festivala. Uprizoritev klasike Pohujšanje v dolini šentflorjanski v koprodukciji Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Drama Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma predstavlja poklon pisatelju Ivanu Cankarju v letu, ko mineva sto let od njegove smrti. Predstava je bila uprizorjena v Veliki dvorani SNG Maribor, ki ostaja osrednje prizorišče festivala.

Borštnikovo srečanje, ki velja za osrednji slovenski gledališki festival, se bo zaključilo 28. oktobra s podelitvijo nagrad. Predstave bo ocenjevala strokovna žirija, ki jo sestavljajo Nika Arhar, Uršula Cetinski, Goran Ferčec, Simona Hamer in Marko Sosič. Dobitnik glavne igralske nagrade za življenjsko delo – Borštnikovega prstana pa je že znan. To je Janez Škof, od leta 2003 član igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana.

Oddaj komentar