Častni občan Maribora je Erih Tetičkovič

V Mariboru so s slovesnostjo obeležili osrednji občinski praznik, ki ga praznujejo 20. oktobra v spomin na dan, ko je bilo mesto leta 1164 prvič omenjeno v pisni listini. V Narodnem domu je zbrane nagovoril župan Saša Arsenovič, ob tem pa so podelili tudi priznanja in nagrade. Častni občan je postal primarij Erih Tetičkovič.

Novi častni občan Mestne občine Maribor je strokovno in karierno pot začel leta 1968, ko je končal študij medicine v Zagrebu in se zaposlil na Oddelku za nevrološke bolezni v mariborski bolnišnici, kjer je ostal do upokojitve leta 2011. Večino svojega znanstveno-raziskovalnega in strokovnega dela je Tetičkovič namenil možgansko-žilnim boleznim, o čemer priča domača in tuja strokovna literatura ter učbeniki in znanstvene monografije.

Posvetil se je predvsem nevrološkemu ultrazvoku in leta 1999 začel kot prvi v Sloveniji razvijati sodobno tridimenzionalno ultrasonografijo v nevrologiji. Dve leti pozneje je izdal drugo znanstveno monografijo na to temo, od takrat pa je mariborski nevrološki oddelek učni center za to področje.

Na ministrstvu za zdravje je bil več let član razširjenega strokovnega kolegija za nevrologijo, pet let tudi njegov predsednik. Razvil in vzpostavil je enote za možgansko kap in s tem projektom precej prispeval k osveščanju ter preprečevanju hujših posledic in smrti zaradi nepravočasnega ukrepanja ob prvih znakih te hude bolezni našega časa.

Med drugim se je zapisal tudi med ustanovitelje Društva za zdravljenje srca in ožilja za Maribor in Podravje, ki je na njegovo pobudo leta 2005 ustanovilo Fundacijo Janka Držečnika. Ta vsako študijsko leto zagotavlja štipendijo enemu ali dvema študentoma mariborske medicinske fakultete, na njenem čelu pa je prav Tetičkovič.

Sicer pa je novi častni občan Maribora tudi dolgoletni član in podpornik Društva za zaščito in varstvo živali Maribor. Leta 2009 je prejel zlato plaketo društva, za dolgoletno tvorno delo in dokončno rešitev zavetišča, leta 2012 pa je postal tudi častni član društva. Zadnjih osem let je tudi predsednik strokovnega sveta za zaščito živali pri kmetijskem ministrstvu.

Listino mesta Maribor so na prireditvi po odločitvi občinske komisije za priznanja in nagrade ob 50-letnici delovanja za strokovno, organizacijsko ter človekoljubno delo podelili Medobčinskemu društvu delovnih invalidov Maribor.

Zlati grb je ob 90-letnem življenjskem jubileju prejel Marjan Bačko za dolgoletno delo na področju kulture, posebej za dosežke v gledališkem izražanju ter za osebni prispevek njegovega družbenega dela k razvoju mesta.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar