25. Lent se bo poslovil s tradicionalnim ognjemetom

Vir: arhiva Lokalec.si

Danes opolnoči, se bo na trgu Leona Štuklja v Mariboru, zaključil 25. Festival Lent. 25. obletnico so zaznamovali legendarni irski glasbenik in aktivist Bob Geldof, muzikal Jesus Christ Superstar v izvedbi Mestnega gledališča iz Brna ter spektakel na Dravi, ki ga je uprizorila francoska gledališka skupina Ilotopie.

Poleg Geldofa so na festivalu med drugim gostili folklorne skupine iz Kube, Bocvane, Gruzije, Hrvaške, Madžarske in Bolgarije ter koncerte zasedb S.A.R.S, The Real McKenzies, GoGo Penguin, Hot 8 Brass Band, Pharoah Sanders Quartet, Omar Sosa Quarteto Afeocubano, Psihomodo Pop, Zabranjeno pušenje in Iztoka Mlakarja.

Na glavnem prizorišču festivala, ki je od leta 2015 na Trgu Leona Štuklja, so med drugim izvedli opero La Traviata in baletni triptih Favn – Carmen – Bolero Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Za ljubitelje kulinarike je bil tudi letos na voljo Sladolent. Za družine in otroke so priredili pestro dogajanje v Mestnem parku, kje je Art kamp obeležil tudi 10 obletnico. Na svoj račun so prišli tudi športni navdušenci ter ljubitelji stand upa in uličnega gledališča. Zunanji avditorij Lutkovnega gledališča Maribor je bil rezerviran za jazz in komedije, Vetrinjski dvor za otroške predstave, Dvorana Union za klasično glasbo, v okviru programa Živo mesto pa so zaživeli manj sicer živi kotički Maribora.

Četrt stoletja festivala je prikazovala razstava v Minoritski cerkvi, letošnja posebnost pa je bila tudi predstava na vodi Aqua Forte v izvedbi skupine Ilotopie, s katero so med drugim želeli nadomestiti odsotnost plavajočega odra, ki pa naj bi po zagotovilih župana Andreja Fištravca znova stal že prihodnje leto.

Po besedah prvega moža Lenta, direktorja Narodnega doma Maribor Vladimirja Rukavine, so tudi letos želeli “iz malega mesta Maribor narediti veliko mesto”.

Lent se je, kot je spomnil, razvil iz folklornega festivala Folkart. Takratna želja je bila narediti iz Maribora kozmopolitsko mesto, v katerem bi vladal občutek, da se na vsakem koraku kaj dogaja. “Mislim, da nam to v teh desetih dneh, kolikor ponavadi traja festival, uspeva in takrat je res vredno priti v Maribor,” je prepričan.

“Čeprav se ves čas držimo trezne cenovne politike, saj v takšnem mestu drugače ne gre, ves čas ohranjamo visoko kakovost programa, pri čemer smo pozorni, da ima ta poleg razvedrilne tudi izobraževalno funkcijo. Marsikdo se je tukaj prvič v življenju srečal z opero ali klasično glasbo, pa z etnom ali jazzom,”
je še poudaril Rukavina.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar