Umetnost je univerzalni jezik, ki združuje

Sodelovanje z akademskim slikarjem iz Nepala, Shrestha Birmanom, je po drugem srečanju premik v zbliževanju dveh kultur. Ob prvem obisku na našem domu sem Birmanu predstavil svoje likovno ustvarjanje.

Navdušenje nad videnim je izrazil z mislijo, da v mojih slikah ni le zgodba, ampak cel roman. Presenečen je bil nad mojo tehniko slikanja, saj ne uporabljam čopičev, pač pa naneseno barvo odstranjujem z lopaticami. Birman mi je na spletu predstavil elemente iz zgodovine Nepala ter slike njihove čudovite pokrajine. In porodila se je ideja po skupni razstavi, kjer bo fotografije z motivi Nepala postavil na ogled obiskovalcem razstave v galeriji Kavarne Betnava.

Rajko Ferk in Shrestha Birman
Rajko Ferk in Shrestha Birman

Ob bok se mu bo postavil Vojko Kumer, znan po slikah ženskih aktov in seveda jaz s svežimi slikami, nastalimi v novo začetem letu. Otvoritve skupne razstave, ki bo 10.03.2017, se bo udeležil tudi veleposlanik Nepala.

Čeprav različnih kultur, vsi govorimo isti jezik in ga izražamo skozi umetniško ustvarjanje– takrat ni nikakršnih preprek v razumevanju. Preprosto smo vsi isto pleme. Tak občutek sem dobil ob sprehodu z Birmanom skozi galerijo Kavarne Betnava, kjer je razstavljenih okoli štiridesetih mojih slik iz obdobja 2015-2016. Birman naslednji teden odpotuje v Nepal in se vrne marca ponovno v Slovenijo. Vrgel mi je žogico, da naredim še en premik.

Shrestha Birman
Shrestha Birman

Želel bi namreč, da se udeležim likovne kolonije v Nepalu, ki bo trajala več kot mesec dni. Zaenkrat še nisem potrdil. Je pa Birman potrdil sodelovanje na moji mednarodni likovni koloniji Duplek Art 6, kot predstavnik desete sodelujoče države in kot tak štirideseti udeleženec štiridnevne kolonije v začetku junija, za katero že potekajo priprave.

2 KOMENTARJEV

Oddaj komentar