Ukradli so mu spomine na pokojne starše

Jure Žnidarič

Ko se je prijatelj z dopusta vrnil domov, je našel pravo razdejanje. Zelo očitno je bilo, da je bil na delu vlomilec. Takoj je poklical policijo, ki je sprožila ustrezne postopke in preiskavo. 

Ko je pregledoval kaj vse manjka, je šokiran ugotovil, da so mu ukradli zlato žepno uro njegovega pokojnega očeta in vso zlatnino, ki jo je imel od svoje, prav tako, pokojne mame. Izgubil je pomembno dediščino in “žive” spomine na svoje starše.

Vir: Google slike

Ta kolumna ni klasična, ampak je bolj namenjena temu, da zmanjšate možnost zgodbe, ki jo pripoveduje naslov. Bližajo se dopusti in daljše odsotnosti z doma. Dlje časa nas ni doma, več je možnosti, da bodo vlomilci stegnili prste po naši imovini. Kako se dodatno zaščititi pred morebitnimi vlomi in tatvinami, vam skušal svetovati skozi to kolumno.

Vir: Google slike

 

 

Kadar se odpravljate na dopust morate poskrbeti za kopico stvari, na katere morda niti pomislite ne ali pa nanje pozabite. Statistika kaže, da se stopnja kriminala dviguje, posebej naraščajo vlomi in tatvine v urbanih naseljih, kjer je velika koncentracija privatnih hiš. V mariborskem okrožju so najbolj na udaru naselja Pekre, Tabor in Radvanje. Sledijo jim Limbuš, Studenci in Tezno. Torej, ko odhajate na dopust se prepričajte, da je vse postorjeno tako kot je potrebno. Preden odidete na dopust ali potovanje, tega ne razlagajte sosedom ali celo na socialnih omrežjih. Nikoli se ne ve kdo ima interese, da nas oropa zlatnine, denarja in nam dragih spominov. Preden odidete od doma, prosite koga izmed domačih, ki jim zaupate, naj redno praznijo vaš poštni nabiralnik, ki je prvi pokazatelj, da vas ni doma. Zavese imejte zagrnjene, iz miz odstranite vredne predmete ali poskrbite, da jih skozi okno ni mogoče videti. V tehnični trgovini si kupite časovna stikala, ki vklapljajo in izklapljajo luči. Poskrbite, da so vsa okna zaprta in, da so zaklenjena vsa vrata.

Vir: Google slike

Če imate okoli hiše luči, ki se prižigajo s pomočjo senzorja, poskrbite, da bodo te delovale. Po potrebi zamenjajte žarnice ali senzorje. Če vas dlje časa ne bo, tik pred odhodom pokosite travo, da bo videti vzdrževano. Če menite, da bo trava v času vaše odsotnosti zelo zrastla (ali ča vas dolgo ne bo), prosite nekoga, naj jo pokosi. Prav tako je dobro, če poskrbite za navidezno gibanje v hiši. Nekoga, ki mu zaupate prosite, da malce spreminja videz hiše. Tu in tam naj dvigne ali spusti kakšno žaluzijo, roleto, raztegne tendo na terasi in jo čez čas pospravi in – seveda – naj zalije rože. Tudi zato, da ne ovenijo.

Vir: Google slike

V pritlični hiši, ki ima veliko oken je primerno, da ob steno zasadite bodičaste grmovnice in tako otežite dostop do oken. Primerne so tudi dodatne mehanske zapore na oknih in vratih, ki otežujejo vstop v primeru vloma. Vse, kar podaljša čas vloma, je dobrodošlo, saj se možnost, da bo vlomilec dejansko vstopil v objekt, vsakih 10 sekund zmanjša za 15 odstotkov. V kolikor imate veliko zelenico, se vam izplača, da vzpostavite sistem samodejnega zalivanja. Ta sistem je odličen, saj z njim prikazujete dejavnost v hiši. V kolikor menite, da bi mogli vedeti še več, pa vas vabim na kakšno izmed mojih predavanj o varovanju vas in vašega premoženja. Izvedeli boste veliko koristnega in lahko tudi preizkusili nekaj tehnične zaščite. Spremljajte me na Facebook-u, kjer se lahko tudi prijavite na predavanja.

Bodite varni in lep dan.
Jure Žnidarič

Oddaj komentar