“Muze, pri muzah, z muzami”

Več kot 50 slovenskih in tujih pesnikov se bo 13. in 14. januarja v Mariboru predstavilo na festivalu erotične poezije “Muze, pri muzah, z muzami”. Prvi večer se bodo predstavili vsi izbrani pesniki za nastop. Naslednji večer se bo v polfinalu pomerilo 12 izbranih pesnic in pesnikov, ki se bodo potegovali za naziv Apolona oziroma Muze V. erotičnega festivala 2016. Priložnostno bo izšel 1. mednarodni zbornik erotične poezije.

Na Slovenskem je bilo zmerom veliko erotičnih pesmi, v daljni preteklosti jih je bilo le manj zapisanih, ugotavlja dr. Alojzija Zupan Sosič v antologiji slovenske erotične poezije V tebi se razraščam. Prvi znani zapis vesele tovrstne pesmi je zagrešil prleški duhovnik Štefan Modrinjak, rojen leta 1774.

Poezija ima določen krog bralcev. Počasi jo je treba vrniti med ljudi. Vračamo jo na različne načine. Ideja za Festival erotične poezije »Muze, pri muzah z muzami« je nastala v času EPK, ko sem bila koordinatorica programa Literarne hiše. Tako smo 1. erotični literarni večer postavili v epicenter dogajanja Festivala Lent, pred Sex shopom, v času, ko se je valila množica ljudi od Velikega odra do Večerovega odra.

Plesale so orientalske plesalke, mi pa smo brali žgečkljive verze, ljudje so se radovedno muzeustavljali in vsak je nevede odnesel košček poezije. Prvo leto sem k sodelovanju povabila mariborske avtorje. Že naslednje leto se nam je pridružilo nekaj avtorjev iz sosednjih držav, osrednji gost večera je bil Feri Lainšček in prvič sem doživela bis poezije, ko ga je publika množično nagovarjala naj pesem »Ne bodi kot drugi« prebere še enkrat. Prišlo je mnogo avtorjev, ki so želeli brati. Prostor pred Sex shopom je bil premajhen že za avtorje, kaj šele za publiko, ki se je zgrinjala naokrog. Tako nam ni preostalo drugega, kot da naredimo selekcijo in to je najlažje narediti z natečajem, ki smo ga izvedli lani prvič. Prijavilo se je 60 avtorjev in čeprav smo za dan D izbrali državni praznik, so skoraj vsi prišli. Večer je potekal sproščeno, ne glede na to, da smo drug z drugim delili najbolj intimne izkušnje in vroča hrepenenja.

Milan Vincetič
Milan Vincetič

Za Apolona erotične poezije 2015 je bi izbran Prešernov nagrajenec, mojster erotične poezije Milan Vincetič. Večer prepleten z mikrokozmosi vsakega posameznika in ne nazadnje različno predstavo o tem, kaj naj bi erotična poezija bila, ruši pregrade med svetovi in jih združuje v kolektivni pesniški duh, tudi erotični. Misel mora biti svobodna, prav tako umetniško delovanje. Ja, moram priznati, da sem vsako leto presenečena na odzivom tako domačih kot tujih avtorjev, kar je vsekakor dobra popotnica za delo naprej.
Ko govorim o erotični poeziji ne morem mimo Emily Dickinson z neštetimi ljubezenskimi izlivi, mimo hrpenenja Silviya Plath, mojstrico brez primere, Garcie Lorce, katerega verze sem se včasih na pamet učila in sem prepričana, da jih zna tudi Erika Vouk, ki je nežna kot struna. In vse te pesniške zbirke imajo skupni imenovalec, erotični naboj in pospešijo utrip srca, ki se jih dotakne. In seveda je erotika temelj človeške sreče in gonilo. Tako vsak pesnik mora biti malo zaljubljen, mora imeti fetiš, muzo, ki jo obožuje. Motiv hrepenenja, če bi bil zadovoljen, verjetno ne bi vzbujal več takega poželenja. Seveda, pa moramo ohranjati distanco do lastne poezije, ker moramo dati bralcu prosto pot interpretacije In še vedno so pisci užaljeni, če si jih kdo napačno razlaga. Jaz trdim, da je pesem prodajalna duše in ko se razgaljaš, moreš postaviti mejo do kod. Misel mora biti svobodna, zaradi tega tudi vsako umetniško delo, a zavedati se je treba, da je svobodna tudi kritika in bralec. Nekaj dni nazaj se je pesnica pritoževala, da iz njenih citatov ni mogoče razbrati njene spolne usmerjenosti. Verz sam najde pot do bralca. Zato je potrebna distanca, da nisi potem osebno prizadet in »vpleten«. Naloga pesnika je vendarle poudarjati lepoto jezika in poiskati njegove nove zmožnosti. Tako tudi raste fond besed. Zato bomo v naši založbi dali prednost izrazu, ki bo nov, svež in sam svoj.

Izbrane pesmi izbranih avtorjev za V. mednarodni festival erotične poezije
Mednarodna žirija festivala erotične poezije, Ana Porenta, Aleksandra Jelušič Pika, David Bedrač, Marjan Pungartnik, Miodrag Jakšić in Borče Panov, je odločila, da se bodo za naziv apolona in muze leta 2016 potegovali Breda Slavinec, Dejan Koban, Kristijan Koželj, Vesna Šare, Aleš Jelenko, Štefan Titan, Bojan Schwentner, Lidija Štampar, Jože Kos Grabar, Mira Muršič, Petra Bauman, Milan Novak, Klavdija KIA Zbičajnik, Dušan Marolt, Tanja Mancin, Janez Virant, Ana Balantič, Valter Čučkovič, Janko Keček, Peter Zlodej, Dimitrij Škrk, Jernej Kusterle, Bojan Gradišnik, Lara Arh, Nadja Stare, Milan Žniderič, Jože Brenčič, Milena Miklavčič, Srečko Plahutnik, Nuša Ilovar, Franjo Frančič in Julija Ovsec. Od tujih prijavljenih so bili izbrani Valerio Orlić, Vesna Čirić, Zdravko Odorčić, Damir Maras, Marina Mijakovska, Hristo Petreski, Ljiljana Zbunny, Zeko, Iskra Peneva, Ana Pejović, Tatjana Vuković Kostić, Majo Danilovič, Andželka Korčulanić, Ljubica Ribič, Margareta Biserka Vujovič in Dragan Mučibabić, Lidija Stampar, Žarko Jovanovski in Nevenka Pupek.

Oddaj komentar