Zmanjševanje dobave cepiva AstraZeneca za EU

Farmacevtska družba AstraZeneca je zmanjšala načrtovano dobavo cepiva proti covidu-19 Evropski uniji v prvem četrtletju za okoli 30 milijonov odmerkov, kar je tretjina pogodbenih obveznosti in za 25 odstotkov manj ob obljub, ki jih je to britansko-švedsko podjetje dalo minuli mesec.

Zmanjšanje dobave bo dodaten udarec za evropski načrt cepljenja, ki ga že tako otežujejo zamude pri dobavi cepiva in počasen potek cepljenja v nekaterih državah.

V dokumentu z 10. marca, ki so ga dobili predstavniki EU, piše, da družba zdaj pričakuje, da bo do konca marca dobavila 30,1 milijona odmerkov, aprila pa še 20 milijonov.

Že februarja v podjetju ocenili, da bo EU dobil bistveno manj odmerkov

Izvršni direktor AstraZenece Pascal Soriot je 25. februarja v Evropskem parlamentu sicer dejal, da bo družba poskušala do konca marca dobaviti 40 milijonov odmerkov.

Toda dokument nakazuje, da so v podjetju že 24. februarja ocenjevali, da bodo EU od januarja do marca dobavili le 34 milijonov odmerkov, kar je bistveno manj od pogodbenega cilja 90 milijonov odmerkov.

Niso želeli komentirati informacij

Tiskovni predstavnik AstraZenece teh informacij ni želel komentirati, poroča tiskovna agencija Reuters.

Potem ko je več evropskih držav prekinilo cepljenje s cepivom AstraZenece zaradi pojava krvnih strdkov, je začetek cepljenja s tem cepivom preložila tudi Tajska. V kraljevini bi morali s tem cepivom začeti cepiti danes, prvi odmerek pa naj bi prejel premier Prayut Chan-O-Cha.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar