Zavajanje in izmikanje Elektra Maribor

Elektro Maribor

Pridobitev soglasja za pridobitev soglasja za sončno elektrarno je znanstvena fantastika. Glede na to, da ministrstvo podpira strategijo trajnostnega razvoja pa v Mariboru to v praksi očitno ni mogoče izvajati. Že nekaj časa ima Elektro Maribor enormne zaostanke, pri vlogah za priključitev samooskrbnih elektrarn, trenutno na priključitev že več mesecev čaka kar dva tisoč vlog.

Elektro Maribor trdi, da “na območju Elektro Maribor priključujemo daleč največ elektrarn v Sloveniji.” Pa to res drži? Obrnili smo se na več distributerjev, in ugotovili da v Mariboru zavajajo. Dejstva so namreč takšna, da so v letošnjem letu pri Elektro Celje izdali 2.629 soglasij za priključitev samooskrbnih elektrarn, medtem ko so pri Elektru Maribor do sredine oktobra v letu 2021 cca 1.750 soglasij za priključitev za proizvodne vire.

Poklicali tudi enega izmed večjih izvajalcev elektrarn, kjer smo dali povpraševanje, in ko smo samo omenili gradnjo na območju Elektra Maribor so nam povedali, da je čakalna doba vsaj pol leta do leto dni, drugod pa bistveno manj. Podatki, ki jih dobimo od Elektra Celje lahko to le potrdijo.

V Celju nam pojasnijo, da za vsako vlogo takoj opravijo hitro analizo, večina vlog je hitro rešljivih in jih rešijo v roku enega meseca: “Ostale vloge, ki so bolj kompleksne, rešimo v dveh do treh mesecih.” Na Elektru Maribor pa se natančnem odgovoru koliko je čakalna doba izmikajo s pojasnili, kot so, da si “sodelavci prizadevajo čim več vlog rešiti v čim krajšem čas in v to vlagajo velike napore, tudi z nadurnim delom.”

“Zaradi trenutno izjemno velikega števila prejetih vlog in kompleksnosti njihove obdelave zaradi veliko že priključenih elektrarn, so časi izdaje odločb daljši,” še iščejo pojasnila za dolge čakalne dobe pri Elektru Maribor. Glede na to, da nam ne postrežejo s konkretno številko, da lahko vedeti le, da je čakanje tako dolgo, da jim ni v ponos.

Čakamo še na jasne odgovore ministrstva ki naj bi spodbujalo gradnjo malih sončnih elektrarn, a vseeno dopušča takšno čakanje pri obravnavi soglasij določenih distrubuterjev, kot je Elektro Maribor.

Elektor Maribor jasnih odgovorov ne podaja

Pri Elektru Celje nam jasno odgovorijo tudi, koliko zaposlenih ureja to področje: “V prvih devetih mesecih leta 2021 se je število vlog za samooskrbne elektrarne v primerjavi z enakim obdobjem v lanskem letu povečalo za 214 %. Zaostanek imamo minimalen, saj so zaposleni v letošnjem letu na tem področju opravili 650 nadur.”

Enake podatke smo želeli tudi od Elektro Maribor, ki pa je vnovič izmikajo pri jasnih podatkih: “Sodelavci si prizadevajo čim več vlog rešiti v čim krajšem čas in v to vlagajo velike napore, tudi z nadurnim delom. Družba je v zadnjem letu glede na enormno povečanje obsega vlog zaposlila več novih sodelavcev, v postopku pa so še nove zaposlitve.”

Oddaj komentar