ZAOSTROVANJE: Ponovno obvezne maske na javnih mestih

FOTO: Pixabay.com

Zdravstveni minister je na novinarski konferenci po seji vlade povedal: “Kot sem dopoldne povedal je koronavirus pustil posledice, izčrpanost nas gotovo vse najeda. A dejstvo je, da zadnje dni so podatki skrb vzbujajoči, zato je strokovna skupina predlagala te ukrepe.”

Minister je med drugim razjasnil zakaj je zaprtje države ta hip nujno: “Moramo razumeti zakaj ukrepi so, da zajezimo širjenje virusa, ta se prenaša preko kapljic ali zraka. Ukrepi so potrebni iz več razlogov, da bo naše zdravstvo zmoglo, da zaščitimo vsa življenja. Hkrati s tem dobivamo čas, da precepimo najbolj rizične skupine prebivalstva in tako omogočimo, da se v poletju začnemo odpirati oz. živeti na način, kot si ta trenutek lahko le želimo.”

“Na prvem mestu si želim sproščanja, ampak situacija v tem trenutku tega ne dopušča, vztrajat moramo na aktivnem cepljenju. Na tem mestu poziv, da vsi odgovorno nastopijo in da čimprej precepimo starejše od 60 let,” še doda.

Vračajo se maske na prostem

V zdravstvenem sektorju se bodo zavzemali, da po 12.4 uvedejo samo testiranje in ohranijo odprte šole. Minister Poklukar je še povedal, da epidemija pušča posledice tudi na necovid zdravstvu.

“Na pobudo svetovalne skupine smo sprejeli odlok , kjer ponovno uvajamo nošenje mask na javnih mestih. Z izjemno na športnih igriščih, če je individualna ali na 2 metrih razdalje in v prevoznih sredstvih, če so osebe istega gospodinjstva ali se prevaža le ena oseba,” še zaključi minister.

Tonin: Vemo, da je težko, a zdaj ne smemo odnehati

Podpredsednik vlade Matej Tonin je ob današnji odločitvi Vlade RS o zaprtju države povedal, da se zaveda, da je stanje alarmantno, ob tem pa, da vedo, da je zdaj težko, a da ne smemo odnehati. Potem, ko so v zadnjem letu ugotavljali, kaj je potrebno, vedo, da je edina alternativa cepljenje, je poudaril. Edino, kar učinkuje zdaj, je po njegovem omejevanje stikov, zato njegova stranka podpira mnenje strokovne skupine. Meni, da so ukrepi razumni, da gre za kratkotrajno rešitev. Delno uveljavljanje ni dobro, upoštevati je treba vse, meni Tonin.

Podpira predvidljivost, češ da ljudje natančno vedo, kaj bo sledilo. Še pomembnejše pa mu je, kaj bo sledilo od 12. aprila naprej. Poudarja, da se v javnosti pojavljajo skepse, da zadeva ne bo kratkotrajna, a bo po njegovem zagotovo predvidljiva, določeno je, da po 12. aprilu gredo nazaj na vladni semafor. Prepričan je, da bodo šole po 12. aprilu odprte, saj so po njegovih besedah pomembne, prav tako njihovo delovanje. Tudi v tem obdobju do takrat, pravi Tonin, naj gospodarstvo deluje naprej, pri uveljavanju vseh ukrepov. Verjame, da nam bo uspelo, da bo cepiva dovolj po dosedanjih podatkih in da se bomo lahko poleti v neki normalni obliki lahko vrnili nazaj.

Tonin je poudaril, da je pomembno, da gospodarstvo deluje v svoji najpomembnejši funkciji še naprej ob upoštevanju vseh ukrepov. Meni še, da je vlada s svojimi protikoronskimi ukrepi naredila veliko, da je bilo ohranjenih čim več delovnih mest in da tudi vnaprej ne bo pozabila na tiste, ki so pomoči potrebni, tudi tistim, ki jim je bilo prepovedano delovanje, tako da se bodo lahko v drugi polovici leta lahko vrnili nazaj v delovanje.

Oddaj komentar