Zakaj imajo nekateri smetiščni kesoni odprtine in zaklenjen pokrov?

Ste se kdaj spraševali, zakaj imajo nekatere smetiščne kante na ekoloških otokih zaklenjene pokrove? Odgovor na to vprašanje smo našli na spletni strani javnega podjetja Snaga d.o.o..

Na zbiralnicah oz. ekoloških otokih namreč najdemo posode, ki imajo zaklenjene pokrove in imajo za odlaganje smeti pripravljeno zgolj manjšo odprtino. Zakaj je temu tako?

V Snagi pojasnjujejo, da so zbiralnice oziroma ekološki otoki namenjeni zbiranju drobnih gospodinjskih odpadkov v obliki papirja, embalaže in stekla. Niso pa namenjeni večjim kosom, na primer večjim škatlam, kosom stiroporja, itd. Tudi zato je na posodi reža oziroma odprtina, ki nam pove, kako velik odpadek je še primeren za odlaganje v zbiralnici. Tako da, če imate odpadek, ki presega velikost reže, potem mu je mesto v zbirnem centru.  Kot situacijo opisujejo na Snagi se namreč prepogosto dogaja, da posamezniki v posodo, ki je namenjena ločenemu zbiranju odpadnega papirja, odložijo večjo škatlo, ki je ne zložijo, ampak kar odvržejo v posodo za odpadni papir. Tako je tudi posoda za embalažo hitro polna, če plastenk in pločevink ne stiskamo in nato daje vtis, da je ne praznijo dovolj pogosto.

Odvoze z zbiralnic izvajamo vsak teden, ponekod, na najbolj obremenjenih lokacijah embalažo praznimo celo dvakrat tedensko. Zavedati pa se moramo svoje odgovornosti, ki jo pri ravnanju z odpadki nosimo. Kako bomo kot posameznik ravnali z odpadki, ni odvisno od Snage, ampak od nas samih. Če bomo spoštovali pravila, potem bodo tudi ekološki otoki oz. zbiralnice urejene in čiste,” razlagajo v Snagi.

Predaja odpadkov v zbirnem centru po večini brezplačna

v zbirnih centrih sprejemajo vse vrste odpadkov, povečini pa so za predajo brezplačni. To pomeni, da lahko na zbirnih centrih brezplačno predate papir, karton, embalažo, zeleni obrez, odpadno električno in elektronsko opremo, kosovne odpadke, odpadna jedilna olja, pa tudi pnevmatike brez platišč. V Mariboru lahko odpadke odpeljete na dva zbirna centra, en je na Plinarniški ulici v Melju, drugi na Lahovi ulici na Teznu. Zbirna centra sta odprta od ponedeljka do petka med 7. in 19. uro, ob sobotah med 8. in 15. uro.

1 KOMENTAR

  1. Smetarska mafija. … Govorilo se je da mafija svoje ubite zrtve enostavno vrze v smetnjak in komunala jih odpelje na deponijo …

Oddaj komentar