Za projekt dolgoročnega obratovanja mariborskega letališča prispele tri vloge

Mesec dni je minilo od izteka roka za oddajo vlog o zainteresiranosti za izvedbo javno-zasebnega partnerstva za projekt dolgoročnega obratovanja mariborskega letališča, ki ga je sicer objavilo še ministrstvo za infrastrukturo v prejšnji sestavi. Kot so povedali na ministrstvu, so prejeli tri vloge, ki pa jih še niso odprli.

“Rok za oddajo vlog se je res iztekel 16. marca, vendar so se postopki zavlekli zaradi objektivnih razlogov, povezanih z epidemijo novega koronavirusa, zato do uradnega odpiranja prispelih vlog sploh še ni prišlo,” so še dodali na pristojnem ministrstvu.

O tem, ali bodo s konkretnim začetim postopkom kljub menjavi vlade in vodstva ministrstva nadaljevali, kot ga je zastavila prejšnja ministrica Alenka Bratušek, ali se strategija novega ministrstva v zvezi z mariborskim letališčem kakorkoli spreminja, za zdaj niso povedali ničesar.

Tudi novi minister Jernej Vrtovec ob nedavnem obisku v Mariboru ni imel konkretnih odgovorov na to temo. Kot je dejal, je treba v zvezi s tem trenutno skoraj nedelujočim letališčem počakati tudi na razplet nekaterih sodnih zadev, povezanih s prejšnjim upravljavcem, šele potem bodo lahko s komerkoli začeli bolj konkretne pogovore.

“Je pa to za nas ena od prioritet, saj imamo na voljo praktično novo letališče. Moramo pa na vse skupaj gledati celovito in urediti stvari tako na letališču kot v njegovi okolici. Do takrat pa bo težko sprejeti karkoli konkretnega,” je dejal Vrtovec, ki računa tudi na kooperativno sodelovanje mariborske občine.

Župan Saša Arsenovič je v zvezi z letališčem dejal, da je v sedanjih ekonomsko precej spremenjenih okoliščinah zaradi izbruha epidemije novega koronavirusa, ko se bodo letališče verjetno odpirala med zadnjimi, še težje najti partnerja, ki bi si upal vlagati v to dejavnost.

Letališče Edvarda Rusjana Maribor je po lanski prekinitvi pogodbe o 15-letnem najemu s strani kitajskih vlagateljev od julija v začasnem upravljanju državne DRI, ki pa se izteka konec leta. Tega se zaveda tudi infrastrukturni minister, ki pa zagotavlja, da se bodo o vsem skupaj pogovorili tudi z DRI in drugimi deležniki.

Infrastrukturno ministrstvo je sicer poziv interesentom objavilo sredi februarja, v njem pa zapisalo, da trenutno za letališče poteka postopek sprememb državnega prostorskega načrta, ki bo podlaga za posodobitev glede na potrebe sodobnega potniškega in tovornega prometa.

Prejšnji najemniki so se zavzemali predvsem za podaljšek letališke steze, a so nad dolgotrajnim postopkom obupali. Družba Aerodrom Maribor, preko katere so kitajski lastniki najemali letališče, je zato konec februarja napovedala odškodninsko tožbo zoper državo. Z njo zahteva vračilo dobrega 2,1 milijona evrov najemnin, kolikor so jih plačali v času trajanja najemne pogodbe, ter stroškov in izgubljenega dobička.

Državi med drugim očitajo, da tudi po odpovedi najemnega razmerja ni prenehala s kršitvami, saj še vedno neodplačno in brez pravne podlage ter kljub njihovemu nasprotovanju uporablja nepremičnine, ki so v njihovi lasti.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar