Vlada danes o predlogu za uvedbo e-vinjet za osebna vozila

Slika je simbolična

Vlada bo na današnji seji obravnavala predlog novele zakona o cestninjenju, s katero se med drugim vzpostavljajo pogoji za uvedbo elektronskih vinjet za osebna vozila. Po besedah infrastrukturnega ministra Jerneja Vrtovca bodo te po načrtih uvedli z decembrom prihodnje leto.

Predvidevam, da bo sistem podoben kot za tovornjake in vezan na obstoječo infrastrukturo,” je minister maja napovedal v pogovoru za Dnevnik. Za upravljalca avtocest bi se znižali stroški, uporabniki pa bi se izognili vsakokratnemu odstranjevanju in lepljenju vinjet.

V AMZS se zato nadejajo, da bodo cene vinjet nižje. Tako oni kot informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik pa so opozorili na nujnost spoštovanja načel varstva osebnih podatkov. Po mnenju Prelesnikove sistem ne sme biti zasnovan tako, da omogoča sprotno ali naknadno sledenje lokacije ali gibanja osebnih vozil.

V Sloveniji je elektronsko cestninjenje od aprila 2018 vzpostavljeno za vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone, torej za tovornjake in avtobuse. V sistem DarsGo je več kot 91.000 uporabnikov do konca lanskega leta registriralo več kot 327.000 vozil.

Osebna vozila nosilnosti do 3,5 tone, ki vozijo po slovenskih avtocestah in hitrih cestah, morajo imeti vinjete od julija 2008. Vinjete so časovno omejene in se prilepijo na vetrobransko steklo vozila.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar