Vlada bo danes sprejela odločitev glede vračanja vseh šolarjev v šolske klopi

Vlada bo danes po napovedih sprejela odločitev, kdaj oziroma ali sploh se bodo v šolske klopi v tem šolskem letu vrnili tudi tisti učenci in dijaki, ki se zdaj še šolajo na daljavo. Prav tako je danes pričakovati odločitve o nadaljnjem rahljanju ukrepov, ki bi lahko vplivale na sproščanje storitvenih in turističnih dejavnosti.

Danes naj bi bilo tako jasno, kdaj oziroma ali sploh se bodo učencem prvega triletja in devetošolcem v šolskih klopeh pridružili tudi učenci od 4. do 8. razreda ter dijaki preostalih letnikov, ki se zdaj še šolajo na daljavo. Po neuradnih informacijah ministrica za izobraževanje Simona Kustec predlaga, da se srednješolci v šolske klopi ne vrnejo in šolsko leto zaključijo doma, a vlada lahko odloči tudi drugače. Kakšen je njen predlog za osnovnošolce, pa še ni znano.

Predstavniki šol sicer predlagajo, da se v šole vrne čim več oz. po možnosti vsi šolarji. “Ali bo to 1. junij ali 8. junij, nam je pravzaprav vseeno. Ne moremo pa več deliti ali delno sprejemati,” je po torkovem sestanku na ministrstvu dejal predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan.

Ker niti kadrovsko niti prostorsko pouka za vse učence ni mogoče izvajati v manjših skupinah, po besedah vodje strokovne skupine za covid-19 Bojane Beović kompromis predstavljajo običajni razredi. Če zboli eden od učencev, je treba cel razred upoštevati kot visoko tvegane, tesne stike. To je težje narediti v razredu s 25 učenci kot v manjši skupini, a še vedno mogoče, če se med sabo ne mešajo, je pojasnila v sredo.

Bi se pa lahko s ponedeljkom sprostilo več storitvenih in turističnih dejavnosti, o čemer naj bi vlada prav tako odločila danes. Vladni govorec Jelko Kacin je v začetku tedna pojasnil, da je v medresorskem usklajevanju predlog odloka, ki bo sprostil nekatere ključne dejavnosti v turizmu in servisne dejavnosti. Med drugim je omenil hotele, fitnese in wellnesse, med ključnimi vprašanji pa ostaja, kaj bo z bazeni.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar