Visok porast okužb, ki se razvijejo pri ljudeh v karanteni

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Slovenija v zadnjem času beleži izjemno visok porast odstotka okužb, ki se razvijejo pri ljudeh v karanteni. Okužba se namreč razvije pri 10 odstotkih ljudi z odrejeno karanteno, kar kaže, da gre za pomemben ukrep za obvladovanje okužb, je na novinarski konferenci povedala Nuška Čakš Jager iz NIJZ. Umiritve števila okužb zaenkrat ne pričakuje.

V Sloveniji smo v zadnjih 24 urah potrdili 36 okužb ob 1439 testiranjih. Po besedah namestnice predstojnika Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Čakš Jagrove gre za visoko število testiranj, ki nas uvršča v sam vrh evropskih držav.

Potrjeno število novih okužb med zdravstvenimi delavci po besedah Čakš Jagrove ne narašča drastično, so pa v zadnjih 24 urah zabeležili eno novo okužbo v enem izmed domov za starejše. Enako kot vse poletje je še vedno zaznati visok odstotek okužb med mladimi.

Od 36 potrjenih okužb v zadnjih 24 urah je bilo sedem vnosov iz tujine, od tega po dva iz Hrvaške in Nemčije. Prav vnosi iz tujine po njenih besedah v zadnjem času predstavljajo visok odstotek vseh okužb. V zadnjih tednih je bilo takih vnosov kar 323. Največ jih je bilo iz Hrvaške, BiH, Srbije in Kosova, je povedala.

Glede na trenutne podatke, ki kažejo, da smo presegli 20 dnevnih okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh, za zdaj po besedah Čakš Jagrove o umiritvi števila okužb še ne moremo sklepati.

O epidemiološki sliki v državi, ki jo je na vladni novinarski konferenci predstavila Čakš Jagrova, bo sicer danes podrobneje na Brdu pri Kranju razpravljala tudi vlada. Po besedah vladnega govorca Jelka Kacina bo seznanjena z širšo verzijo epidemiološke slike, ki je bila predstavljena na novinarski konferenci.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar