VIDEO: V prostorih Nadškofijske karitas otvorili Bartimajevo izbo

Vir: Nadškofijska karitas Maribor

V razširjenih prostorih Nadškofijske karitas, ki jih imenujejo Bartimajeva izba, bodo skladiščili donirano hrano s katero ljudem vračajo dostojanstvo in nudijo neko varnost, kar se tiče vsakodnevnega prehranjevanja.

Po besedah župnika Branka Mačka, vodje Nadškofijske karitas Maribor, je sicer res, da v zadnjem času beležijo upad prosilcev za njihovo pomoč, vendar tisti, ki so še vedno odvisni od njihove pomoči, jo v zadnjem času potrebujejo bolj pogosto. Sicer pa program donirane hrane v Nadškofijski karitas danes presega zgolj transfer materialne pomoči, saj je zrasla v stalno socialno varstveno storitev, tistim posameznikom in družinam, ki potrebujejo redno spremljano pomoč ob podpori rednega svetovalnega dela ter spremljanih stikov s strokovnimi delavci in sodelavci ter prostovoljci karitas. Tako ob njihovi podpori ne zgolj preživijo, ampak lahko zaživijo samostojnejše in polnejše življenje. Danes tako prostovoljci prevzemajo donirano hrano iz kar šestnajstih trgovskih centrov oziroma trgovin v Mariboru. Donirajo praktično vsi večji trgovci, Mercator, Spar, Tuš, Hofer, Lidl in Leclerc. Tako so danes v Nadškofijski karitas otvorili prenovljene in na novo opremljene prostore skladišča programa “Donirana hrana”, ki so ga simbolično poimenovali “Bartimajeva izba”.

Skladiščni prostori programa “Donirana hrana” tako danes zavzemajo dva prostora v skupni izmeri 35 m², opremljena z ustreznimi regali, razdelilnimi košarami, hladilnimi in zamrzovalnimi omarami, sortirnimi površinami ter delom z umivalnikom ter ostalimi pripomočki za zagotavljanje ustreznega higienskega standarda. K širitvi prostorov je pripomogel tudi Lions klub Maribor Zarja, ki so pravzaprav začele s projektom “Donirana hrana”.

Nad projektom je navdušena tudi direktorica Centra za socialno delo Maribor, Marjana Bravc, ki se prav tako dnevno srečuje z ljudmi v stiski.

Srčnost in predanost humanitarnih organizacij je bila ves čas na visokem nivoju, a potrebovali so tudi določena materialna sredstva za nemoteno opravljanje svojega poslanstva. Zato so se na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, da jim priskočijo na pomoč. Prizadevanje za zmanjšanje zavržkov hrane je namreč ena od pomembnih usmeritev kmetijskega ministrstva. V tej smeri je tudi pomoč humanitarnim organizacijam pri posredovanju hrane, ki jo trgovine in drugi sistemi namesto, da bi jo zavrgli, posredujejo ljudem v stiski.

Oddaj komentar