VIDEO: V Mariboru soba izzivov, ki ozavešča o nezdružljivosti alkohola in vožnje

Združenje DrogArt v Ljubljani že od leta 2010 ozavešča predvsem mlade o nezdružljivosti alkohola in vožnje. Letos pa so svojo dejavnost s pomočjo sofinanciranja Agencije RS za varnost prometa lansirali tudi v Mariboru.

“Pijana” vožnja z avtomobilom

Lansiranje projekta v Mariboru so pospremili s posebno izkustveno dinamiko. Obiskovalci sobe izzivov se bodo morali z uporabo tako imenovanih pijanih očal, ki simulirajo stanje pod vplivom alkohola, prebiti skozi različne izzive, ki na trezen pogled izgledajo enostavni, s pijanimi očali pa postanejo več kot zahtevni. Tisti, ki bodo uspeli rešiti “pijane izzive”, bodo dobili tudi simbolično nagrado. Namen zanimive izkušnje pa je, da bodo lahko na “trezni” koži preizkusili, kaj se v resnici dogaja z njihovimi motoričnimi sposobnostmi, kadar so pod vplivom alkohola.
S sobo izzivov v Mariboru sovpada tudi projekt After Taxi s katerim združenje DrogArt aktivno spodbuja odgovorne odločitve v prometu, saj tistim, ki pijejo, z brezplačnimi kuponi za vožnjo s taksijem zagotavlja varno pot domov. S tem preprečuje, da bi se sami usedli za volan.
Soba izzivov bo odprta od 13. do 17. decembra.

“Pijano” zlaganje lončkov

Več podrobnosti o sobi izzivov in preventivi pa v priloženem videu razloži Tanja Rudolf Čenčič.

Sicer pa vožnja pod vplivoma alkohola še vedno predstavlja ključni sekundarni dejavnik prometnih nesreč. Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč se je na območju Policijske uprave Maribor v letu 2018 nekoliko zmanjšal v primerjavi s preteklim letom in je znašal 8,7 % (lani 9,7 %). Še vedno je delež alkoholiziranih povzročiteljev izrazito visok pri prometnih nesrečah s hujšimi posledicami, saj je pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom znašal 40% (43,8 %), pri prometnih nesrečah s hudimi telesnimi poškodbami pa 18,8% (21,5%). Najpogosteje so bili povzročitelji pod vplivom alkohola pri prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi nepravilne strani/smeri vožnje in neprilagojene hitrosti. Povprečna stopnja alkoholiziranosti se je v letu 2018 nekoliko povečala in je znašala 1,51 (1,46) g alkohola na kg krvi (promila).

Oddaj komentar