VIDEO: Na mariborskem sodišču dočakala zmagovalni dan

Zakonca Šilih pred mariborskim sodiščem.

Četudi se je pisal 13. december, je bil to zmagovalni dan za zakonca Šilih. Po skoraj 25 letih bojev s sodišči, sta kot prva v zgodovini Slovenije dočakala poravnavo z državo.Vsaj en obliž na tisto rano“, je dejala Franja Šilih, mati pokojnega Gregorja.

Gre za primer domnevne medicinske napake v slovenjgraški bolnišnici, zaradi katere naj bi umrl njun, takrat 20-letni sin, Gregor Šilih. Na Okrožnem sodišču v Mariboru so sedaj sklenili poravnavo, pri čemer se je država zavezala za vzpostavitev bolj učinkovitega sistema preiskovanja medicinskih napak in hitrejšega sojenja.

Podrobnosti v videu:

Spomnimo: Zgodba primera Šilih se je pričela maja 1993, ko starša takrat 20-letnega Gregorja Šiliha pripeljala v slovenjegraško bolnišnico zaradi izpuščajev po telesu. Dežurna zdravnica mu je vbrizgala dve različni učinkovini, po katerih je doživel anafilaktični šok, padel v komo in 19. maja 1993 umrl v ljubljanskem kliničnem centru. Vse odtlej sta zakonca Šilih iskala na več institucijah, v mnogih (kazenskih in civilnih postopkih). Med drugim na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu, kjer so Slovenijo obsodili zaradi dolgotrajnosti in neučinkovitosti postopka ugotavljanja odgovornosti za smrt Gregorja Šiliha. Pravico sta iskala tudi na Ustavnem sodišču, pred meseci pa so zadevo vrnili na prvostopenjsko sodišče v Mariboru. Šele tam sta 13. 12. 2016 dočakala rešitev.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar