VIDEO: Arsenovič o Thompsonu: Koncerta niti slučajno ne pozdravljam

V preteklih dneh je Ministrstvo za notranje zadeve potrdilo, da je ugodilo pritožbi zoper vnovično prepoved koncerta hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona v Mariboru.

Podrobnosti, na kakšni podlagi so sprejeli takšen sklep, niso navedli. Pravijo le, da so prejeli pritožbo organizatorja koncerta zoper odločbo mariborske upravne enote, s katero je ta 4. maja ponovno prepovedala Thompsonov koncert v Mariboru. “V pritožbenem postopku je ministrstvo za notranje zadeve z odločbo z dne 3. junija 2020 pritožbi ugodilo in odločbo Upravne enote Maribor odpravilo,” so odgovorili na ministrstvu.

O možnosti koncerta je danes jasno svoje stališče izrazil mariborski župan Saša Arsenovič: “Govorim o koncertu, ki ga niti slučajno ne pozdravljam in mislim, da ne sodi v mesto.” Celotno njegovo izjavo pa si oglejte v videoizjavu spodaj.

So se pa sicer odzvali tudi drugi politiki. “Glede na številna vprašanja, ki jih je predsednik republike deležen glede koncerta Thompsona v Sloveniji, poudarjamo, da je stališče predsednika enako kot leta 2017: Ni stvar politike, da dopušča ali prepoveduje koncerte, ampak je stvar organizatorja oz. pristojnih institucij, da poskrbijo, da je dogodek organiziran v skladu z zakonom in da je ob tem poskrbljeno za javni red in mir,” so prek Twitterja sporočili iz urada predsednika republike.

“Predsednik republike ni poznavalec glasbe Marka Perkovića Thompsona. Njegova politična stališča pa so mu znana in jih zavrača,” so še dodali.

Predsednik DZ Igor Zorčič (SMC) ocenjuje, da takšnemu koncertu v Sloveniji ni mesta. “Ne razumem, kdo bi se takšnega koncerta sploh udeležil, razen če so obiskovalci iz kakšne druge države.” Spomnil pa je, da je v tej zadevi že odločalo upravno sodišče, ki je po poročanju medijev ocenilo, da je bila prvotna prepoved koncerta nezakonita. “Če je to razlog, da se je ministrstvo tako odločilo, bom to razumel, sicer pa tega koncerta niti pod razno ne podpiram,” je za STA odgovoril na novinarsko vprašanje.

Kritičen je bil tudi predsednik SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je izpostavil, da Thompsonove koncerte redno spremljajo pozivi k zaničevanju drugih narodnosti. V koalicijski DeSUS pa so na Twitterju zapisali, da izvajalec, v čigar pesmih je prisotno spodbujanje narodne, rasne, verske ali druge nestrpnosti, na našem ozemlju ne bi smel biti dobrodošel. “Kakršnokoli vnašanje delitve ali žalitve spomina slovenskega naroda je skrajno neprimerno. V DeSUS nasprotujemo nastopu Thompsona v Sloveniji,” so navedli.

Oddaj komentar