Vdor okuženega bolnika v belo območje UKC Maribor

Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor

V UKC Maribor so doživeli vdor okuženega bolnika v belo območje. Bolnik je bil ob sprejemu negativen, dan kasneje pa pozitiven.

Pacient, ki je bil sprva negativen na koronavirus, je bil v resnici okužen. Kot je povedal direktor UKC Maribor Vojko Flis, so na tak scenarij bili pripravljeni, ustanove zaradi narave virusa in testiranj ni možno popolnoma zatesniti pred virusom. Ob tem je razložil, da JE UKC Maribor trenutno razdeljen v tri območja: rdeče, belo in sivo. V rdečem so bolniki, ki so okuženi s Covid-19, v belem ležijo bolniki zaradi drugih bolezni, sivo območje pa je vstopni center. Tja prihajajo bolniki z nujnimi stanji, ki bi lahko bili okuženi tudi s Covid-19. “Okuženi bolnik je vstopil v UKC skozi sivo območje. Ob testu je bil negativen in je odšel v t.i. belo območje. Dan kasneje smo ga testirali in je bil pozitiven in to imenujemo t.i. vdor v belo območje,” je pojasnil Flis.

“Ta bolnik, ki je prišel včeraj je bil ob vstopu v bolnišnico

V sled temu je krizni štab Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor sprejel sklep o aktivaciji faze 5, ki bo zaradi omejevanja širjenja novega koronavirusa veljala od ponedeljka. Kot so danes sporočili iz mariborske bolnišnice, so se za to odločili zaradi hitrega naraščanja števila pacientov, okuženih z virusom, ki rabijo intenzivno terapijo.

Do izboljšanja razmer bodo v mariborskem UKC ustavili tudi vso diagnostiko, ambulantno delo pa bodo za zdaj izvajali le v obliki telefonskih posvetovanj. Vse paciente tudi naprošajo, naj dosledno upoštevajo vsa navodila in protokole na kontrolnih točkah, so še danes sporočili iz UKC Maribor.

Iz bolnišnice danes novih podatkov o številu pacientov z okužbo še niso posredovali, v četrtek pa so imeli 19 bolnikov s covidom-19, od teh so bili štirje v intenzivni enoti in priključeni na ventilator.

 

Oddaj komentar