V tretje gre rado: Satelit TRISAT pripravljen na polet

Satelit TRISAT, vir: Univerza v Mariboru

Po dveh neuspelih poskusih, prvič zaradi nesrečnega poleta VV15 nosilne rakete Vega julija 2019 in drugič zaradi razglašene pandemije COVID-19 marca 2020, je ekipa satelita TRISAT ponovno v pripravah na polet.

Nov datum poleta satelita TRISAT na letu VV16 nosilne rakete Vega je tako načrtovan za petek, 19. junij 2020, ob 03:51 uri po našem trenutnem poletnem srednjeevropskem času. Ločitev od nosilne rakete se bo predvidoma izvedla ob 05:33 uri v načrtovani orbiti višine 530km, prva komunikacija s satelitom preko zemeljske postaje v Mariboru pa se bo predvidoma prvič izvedla ob 15:34 uri. Ekipa je čas odlašanja poleta pridoma izkoristila za nadgradnjo programske opreme na zemeljski postaji za namene avtomatizacije komunikacije s satelitom, kar bo v prihodnje pripomoglo k lažjemu upravljanju satelita v orbiti.

Ekipa TRISAT, vir: UM

V podjetju SkyLabs so v tem času skupaj z Evropsko vesoljsko agencijo ESA že razvili nov algoritem za zaznavanje oljnih madežev na morju s pomočjo umetne inteligence. Nov algoritem se bo v obliki programske nadgradnje namestil na kamero satelita TRISAT, ko bo le-ta že v orbiti. TRISAT je institucionalna nekomercialna misija nanosatelita, ki jo kot primarni izvajalec skupaj s slovenskim podjetjem SkyLabs po pogodbi z Evropsko vesoljsko agencijo ESA izvaja Univerza v Mariboru. Gre za tehnološko demonstracijo slovenskih vesoljskih tehnologij v orbiti s sledenjem najnovejšim trendom tehnološke miniaturizacije in naslavljanjem prihajajočih sprememb v ekonomiji vesolja. Znanstveni cilj misije je osredotočen na oddaljeno zaznavanje zemeljskega površja z uporabo miniaturnega hiperspektralnega optičnega tovora, ki skupaj z visoko zmogljivo S-BAND komunikacijo zagotavlja cenovno ugodno opazovanje Zemlje znotraj kratkovalovnega infrardečega spektra v nastavljivih spektralnih pasovih. Vesoljsko plovilo TRISAT temelji na visoko zmogljivi platformi slovenskega podjetja SkyLabs, ki obenem z visoko stopnjo miniaturizacije zagotavlja strpnost do napak in njihovo blaženje, kot jo je pričakovati pri naprednih sistemih visokega cenovnega razreda. Z izobraževalnega vidika je misija že dokazala svojo vlogo z zagotavljanjem dragocenih izkušenj, ki so in bodo še kako potrebne prihodnjim generacijam slovenskih vesoljskih inženirjev.

Oddaj komentar