V Mariboru želijo mednarodno osnovno šolo

Vir: pixabay.com

Župan Saša Arsenovič je že večkrat izpostavil potrebo po mednarodni osnovni šoli v Mariboru.

Meni, da bi takšna institucija pomembno prispevala k nadaljnjemu razvoju mesta in regije, saj bi pritegnila ljudi iz tujine k stalnemu bivanju na tem območju. Zaenkrat so mednarodni osnovnošolski programi v Sloveniji le v Ljubljani.

“Mednarodni osnovnošolski program v Mariboru potrebujemo, če želimo, da bo mesto privlačno za izobražene strokovnjake in vlagatelje, ki si bodo želeli tukaj ustvariti družino, razvijati kariero ali vlagati. Zato ocenjujemo, da bi mednarodna osnovna šola pomembno pripomogla k razvoju mesta,” so za STA povedali na občini.

Zamisel so med drugim predstavili varuhu človekovih pravic Petru Svetini, ki jo je podprl. “Zakaj ne bi omogočili takšnih pogojev, da bi pritegnili tudi tujce, ki bi delali in živeli v Sloveniji? Država bi lahko stopila Mariboru naproti in pomagala na primer pri ustanavljanju mednarodne šole in vrtca, kar bi tudi prebivalce preko meje pritegnilo, da se nastanijo v Mariboru in tu zaživijo,” je ocenil med junijskim obiskom v Mariboru.

Občina je idejo predstavila tudi ministrici za izobraževanje, znanost in šport Simoni Kustec, a se zaveda, da takšen projekt do uresničitve potrebuje veliko priprav. Med drugim je treba najti prostor in ustrezen kader ter akreditirati šolski program, zato bo do uresničitve ideje najverjetneje trajalo še nekaj let.

V register zasebnih vrtcev in šol, ki izvajajo mednarodne programe, so po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport vpisani štirje pravni subjekti. To sta Mednarodni šoli QSI in IES ter Francoska šola in Britanska mednarodna šola, vse s sedežem v Ljubljani.

Mednarodni program lahko izvaja tudi javna šola. To počneta Osnovna šola Danile Kumar Ljubljana in Šolski center Ljubljana.

Zasebne mednarodne šole se financirajo same, medtem ko se program, ki ga izvaja javna šola, sofinancira iz državnega proračuna.

V skladu z zakonodajo mora mednarodni program osnovnošolskega izobraževanja, tudi če ga izvaja zasebni zavod, vključevati najmanj 140 ur slovenščine na posamezno šolsko leto.
VIR:Lokalec.si

Oddaj komentar