V Mariboru zaživelo drsališče

Na mariborskem Trgu generala Maistra je včeraj vrata odprlo Čarobno drsališče, na katerem bodo lahko zimski navdušenci uživali vse do 2. marca. Gre za 800 kvadratnih metrov veliko drsalno površino, sredi katere stoji fontana, sestavljena pa je iz osrednjega drsališča in 140 metrov dolge krožne drsalne steze, ki pelje proti Vinagovi kleti.

Kot je povedal Bojan Šušteršič iz podjetja Mopa, ki je postavilo drsališče, je bila postavitev zahtevne konstrukcije zanje velik izziv. Ker so se odločili postaviti drsališče brez naklonov, ki je tako bolj varno, je postavitev nekoliko dvignjena od tal, s čimer so hkrati zagotovili, da ne bodo poškodovali travnatih površin trga.

“Drsališča z nakloni se namreč niso izkazala kot primerna in varna. Kot dodaten varnostni ukrep bi želel izpostaviti še uporabo čelad, ki so na našem drsališču obvezne za vse drsalce do 14. leta. Kdor ne bo imel svoje, si jo lahko, tako kot seveda tudi drsalke, sposodi na drsališču,” je dejal Šušteršič.

Ledena ploskev sredi Maribora bo odprta vsak dan med 10. in 21. uro, na silvesterski večer pa celo do 2. ure zjutraj. Otroci do sedmega leta bodo drsali brezplačno, dva evra bo stalo drsanje za mlade do 18. leta, odrasli pa bodo za vstopnico plačali tri evre.

Ob popoldnevih bodo pripravili tudi različne aktivnosti, med drugim bodo starejši lahko drsali ob zimzelenih melodijah, pripravili bodo disko drsanje, kegljanje na ledu ter predstavitve umetnostnega drsanja. Za zabavo bodo poskrbeli tudi animatorji, ki bodo pričarali veselo in aktivno praznovanje na ledu. Poseben program so po besedah Šušteršiča pripravili tudi za čas zimskih počitnic.

Drsališče je še posebej čarobno, ker je v celoti odeto v belo barvo, oglaševanje pa so omejili na za to postavljen elektronski zaslon. Tudi umestitev drsališča na trg, ki je varovan tako zaradi naravne kot zaradi kulturne dediščine, je po besedah direktorice Zavoda za turizem Maribor-Pohorje Doris Urbačič Windisch predstavljalo poseben izziv.

“Res pa je, da prav naravne in kulturne znamenitosti trga delajo drsališče res pravljično. Še posebej me veseli, da smo uspeli drsališče umestiti na Trg generala Maistra prav ob 100-letnici podvigov, s katerimi je začrtal severno mejo Slovenije,” je dejala Urbančič Windischeva in ob tem obiskovalce pozvala, da z okolico ravnajo spoštljivo, saj bodo le tako lahko drsališče na to mesto postavili tudi naslednja leta.

Mestna občina Maribor je za postavitev drsalne konstrukcije in pokritje dela stroškov zagotovila 102.000 evrov, nekaj bodo prispevali ponudniki gostinskih storitev, preostali del pa bo moral pokriti izbrani izvajalec s pobiranjem vstopnine in prispevki pokroviteljev.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar