V Mariboru predizbor za slovensko državno prvenstvo v slamovski poeziji

Foto: Nina Medved

Na literarnem dogodku v mariborski Kibli bomo dobili dva nova finalista, ki se bosta 21. septembra na četrtem državnem prvenstvu v slamovski poeziji v Ljubljani potegovala za naziv državnega prvaka oziroma prvakinje. V spremljevalnem programu predizbora organizatorji pripravljajo jezikoslovno debato, prvič pa bo podeljena tudi nagrada za najslabše oglaševalske rime.

Predizbor, ki bo potekal v soboto, 24. avgusta 2019 v mariborski Kibli, je zadnji dogodek letošnje mariborske sezone slamovske poezije, ki je posebna oblika izvajanja urbane poezije v živo – v Mariboru slamovsko poezijo predstavljamo v obliki rednih mesečnih večerov z nazivom Ožuljeni jezik. Dogodki običajno potekajo v obliki tekmovanj, kjer žirija in publika ocenjujeta nastope prijavljenih pesnic in pesnikov; slamovska poezija pa v Sloveniji še posebej dobro uspeva tudi v Kamniku (serija slamovskih večerov Pest besed), na Ptuju (Udarno in ekspresivno), v Celju in v Ljubljani (Mi smo tu).

Letošnja serija predizborov za slovensko državno prvenstvo v slam poeziji, ki bo letos potekalo 21. septembra v Ljubljani (lani je potekalo v Celju, leta 2017 v Kamniku, prvo prvenstvo pa se je odvilo leta 2016 v Mariboru) se je začela 8. junija 2019 s ptujskim predizborom v organizaciji zavoda Feniks-UM in mreže SiSlam. Sledil je ljubljanski predizbor, ki je potekal 20. junija 2019 v okviru dogodka Mi smo tu na Metelkovi v klubu KUD Channel Zero. Sledita še mariborski in kamniški predizbor, s čimer bomo dobili osmerico finalistk in finalistov, ki se bodo pomerili na državnem prvenstvu. Slovenski zmagovalec ali zmagovalka državnega prvenstva se bo nato udeležil-a evropskega prvenstva v slam poeziji, ki bo potekalo marca 2020 v Italiji v Milanu. Še slabo leto in pol pa nas loči do decembra leta 2020, ko bo gostiteljica evropskega slamovskega prvenstva Slovenija.

Foto: Nina Medved

Doslej so se na predizborih na Ptuju in v Ljubljani v finale uvrstile in uvrstili Matic Ačko, Metka Zadravec, Aljaž Šešo in Eva Kokalj.

Udeležbo na mariborskem predizboru so že napovedali: Klavdija Volf, Nejc Klemenc, Neža Prah Seničar, Alen Harb, Mišel Amo Ristov, Tomaž Lovrenko, Domen Mlakar, Tom Veber, Nina Medved, Tjaša Debelak, Petra Kokol.

Predizbor v treh krogih
Mariborski predizbor bo potekal v obliki treh tekmovalnih krogov, na katerih nastopajoči in nastopajoče brez uporabe kostumov in rekvizitov predstavijo svoje avtorske pesmi. Nastope bo ocenjevala žirija občinstva ter vabljeni žirantje: dramski igralec Uroš Kaurin, pesnik in literarni kritik ter Vitez poezije 2019 Denis Škofič in ambasadorka branja ter mariborska kulturnica Zora A. Jurič, dogodek bo moderirala Mojca Frim.

Da bo zmaga še malce slajša, pa bodo poskrbele prikupne nagrade, ki jih bodo zagotovili: Razvedrilo, Pokrajinski muzej Maribor, Razvezani jezik, Umetnostna galerija Maribor in Rajzefiber.
Pravila na tekmovanju bodo takšna, kot smo jih sicer vajeni na rednih mariborskih mesečnih večerih slam poezije Ožuljeni jezik. Nastopajoči pripravijo tri avtorske pesmi, ki so omejene na tri minute, dogodek pa se odvija v treh krogih, pri čemer iz kroga v krog prehajajo tekmovalci z najboljšimi nastopi po mnenju žirije. V finalni krog se uvrstita dva izbranca. Izmed njiju je zmagovalec tisti, ki v zadnjem krogu najbolj prepriča zbrano publiko, oba pa potujeta na finale državnega prvenstva v slam poeziji.

Foto: Nina Medved

Spremljevalno dogajanje
Organizatorji so ob tej priložnosti pripravili še dva spremljevalna dogodka. V ponedeljek, 26. avgusta 2019, bo ob 18. uri v Kibli potekala javna razprava na temo besedišča, povezanega s slam poezijo, ki jo bo moderirala Tonja jelen. Malo za šalo, še bolj pa zares pa bo žirija v zasedbi Slam zverin na predizboru podelila tudi priznanje Kisla rima 2019 predlagatelju ali predlagateljici najslabših verzov v kateremkoli oglaševalskem mediju.

Oddaj komentar