V Mariboru jesenska akcija brezplačnega zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev

Vir: snaga.si

Premična zbiralnica bo tudi letošnjo jesen, od ponedeljka do sredine oktobra, vsak dan med 10. in 17. uro, obiskala posamezno mestno četrt oz. krajevno skupnost v Mariboru. Njen urnik je objavljen na spletni strani podjetja Snaga Maribor, uporabniki pa so ga prejeli tudi z zadnjo položnico, so sporočili z Snaga.

Nevarni odpadki vse pogosteje dnevno nastajajo tudi v gospodinjstvih, saj vsi ustvarjamo odpadne baterije, olja, zdravila, sijalke, kozmetične pripomočke, odpadna čistila … “Žal še zmeraj nevarni odpadki najpogosteje pristanejo v črnih posodah za mešane komunalne odpadke, pri tem pa se sploh ne zavedamo, kakšno škodo povzročamo s takšnim početjem,” pravijo v Snagi.  “Odpadna jedilna olja pa mašijo cevi kanalizacije in ogrožajo podtalnico, če jih odstranjujemo v pomivalno korito ali v straniščno školjko. Zato je ravnanje z nevarnimi odpadki, ki nastajajo v gospodinjstvu, vse pomembnejše,” še dodajajo.

Vse leto jih lahko občani predajo v zbirni center, dvakrat letno, spomladi in jeseni, pa
organiziramo njihovo brezplačno zbiranje s premično zbiralnico. Vanjo lahko vsi, ki so vključeni v sistem ravnanja z odpadki, predajo nevarne odpadke, ki nastajajo v gospodinjstvih. Premična zbiralnica bo tudi letošnjo jesen, od ponedeljka do sredine oktobra, vsak dan med 10. in 17. uro, obiskala posamezno mestno četrt oz. krajevno skupnost v Mariboru. Njen urnik je objavljen na naši spletni strani, uporabniki pa so ga prejeli tudi z zadnjo položnico,” pravijo v Snagi.  Prve tri dni bo na poti po Mestni četrti Center, kjer bo v ponedeljek, 16. septembra, na Glavnem trgu pri Poštni ulici, v torek na Ulici kraljeviča Marka, v sredo na parkirišču pri Treh ribnikih.
Lani so v Mariboru s premično zbiralnico zbrali dobrih 68 ton nevarnih odpadkov, v zbirnih
centrih v celem letu pa še dodatnih 929 ton. Količina zbranih nevarnih odpadkov iz gospodinjstev je tako v enem letu prvič presegla 1.000 ton.

Oddaj komentar