V epidemiji slabša plačilna disciplina

Vir: Pixabay.com

V času uradno razglašene epidemije covida-19 v Sloveniji, od 13. marca do 31. maja, se je poslabšala plačilna disciplina, podaljšali so se plačilni roki, je v analizi ugotovilo podjetje Bisnode. Najslabše je bilo marca in aprila, medtem ko se je maja stanje začelo izboljševati.

Kot so danes sporočili iz podjetja Bisnode, analiza trendov plačilnih navad po slovenskih regijah med februarjem in marcem kaže na upad v vseh regijah, razen v posavski regiji. Po razglasitvi epidemije je bil trend plačilnih navad subjektov med marcem in aprilom v vseh regijah negativen, v maju pa se je pokazalo izboljšanje plačilne discipline, saj je bil v nekaterih regijah (goriška, jugovzhodna Slovenija, osrednjeslovenska, pomurska, primorsko-notranjska, savinjska, zasavska) trend plačilnih indeksov med aprilom in majem pozitiven.

Plačilna disciplina se je poslabšala praktično v vseh gospodarskih dejavnostih. Marca je bila plačilna disciplina v primerjavi s februarjem boljša le še v dejavnostih rudarstvo in gostinstvo ter v kulturnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnostih. Trend plačilnih navad v marcu in aprilu je bil v vseh dejavnostih negativen, razen pri oskrbi z električno energijo, plinom in paro.

Maja se je plačilna disciplina izboljšala, negativen trend so imela le še podjetja v dejavnostih oskrba z električno energijo, plinom in paro, gostinstvo in izobraževanje. Padec plačilne discipline v teh dejavnostih sovpada s številom izbrisanih podjetij, saj je odstotek izbrisanih v primerjavi z aktivnim subjektom v dejavnostih izobraževanje (5,9 odstotka) in v gostinstvu (4,8 odstotka) najvišji v Sloveniji, pravijo v Bisnode.

“Ko primerjamo vrednost plačilnega indeksa, ugotovimo, da je v maju v primerjavi z januarjem višji v vseh dejavnostih, razen v gostinstvu, informacijskih in komunikacijskih dejavnostih, izobraževanju ter kulturnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnostih,” so zapisali.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar