V enem tednu ugotovili 714 kršitev voznikov tovornih vozil, pri voznikih avtobusov pa 20

FOTO: Pixabay.com/Slika je simbolična

Med 11. in 17. oktobrom 2021 je tudi na območju mariborske policijske uprave potekala preventivna akcija za večjo varnost tovornih vozil in avtobusov “Truck & Bus.”

V okviru nadzora cestnega prometa smo tudi policisti PU Maribor preverili 497 tovornih vozil in 62 avtobusov. Pri tem so policisti evidentirali 127 voznikov tovornih vozil in devet voznikov avtobusov, ki so kršili predpise s področja varnosti cestnega prometa.

V vseslovenski akciji ugotovili 714 kršitev pri voznikih tovornih vozil

Akcija je bila sicer vseslovenska, tako da so sodelovale vse policijske uprave, ne samo mariborska. V tem času so policisti kontrolirali 7.811 voznikov tovornih vozil in 518 voznikov avtobusov, pri tem pa ugotovili skupno 734 kršitev. Od 7.811 voznikov tovornih vozil, ki so jih policisti ustavili, je bilo 5.806 tujcev. Od 518 voznikov avtobus pa je bilo tujih voznikov 251. Pri voznikih tovornih vozil je bilo ugotovljenih 714 kršitev, pri voznikih avtobusov pa 20. Najpogostejše kršitve so bile povezane s prekoračitvijo hitrosti, uporabo varnostnega pasu in tehničnimi pomanjkljivostmi na vozilih. Akcija je bila usklajena s policijami drugih evropskih držav in jo je koordinirala Evropska mreža prometnih policij ROADPOL. Namen akcije je bil povečati varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, zato ob tej priložnosti znova opozarjamo: upoštevajte prometna pravila in omejitve hitrosti.

Policisti ponujajo nekaj nasvetov voznikom tovornih vozil in avtobusov

– Ves čas vozite zbrani in pozorni na vožnjo – ne uporabljajte mobilnega telefona!
– Med vožnjo obdržite ustrezno varnostno razdaljo. Ta je pri težjih tovornih vozilih daljša.
– Upoštevajte predpisan čas vožnje, odmorov in počitkov, in to ne le zaradi visokih kazni, ampak predvsem zaradi svoje varnosti in varnosti drugih udeležencev v cestnem prometu. Pomembno je namreč, da vozite spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju, saj lahko zmanjšana pozornost za volanom večdesettonskega vozila pripelje do hude prometne nesreče. Zato primerno ukrepajte že ob prvih znakih zaspanosti: varno ustavite vozilo, privoščite si krajši spanec (15–20 minut), nato popijte kavo in šele zatem nadaljujte vožnjo.
– Vedno se pripnite z varnostnim pasom! Če je voznik pripet, se ob trku zmanjša tveganje za smrt za 50 odstotkov. Tako kot je pomembno, da se pripnete za volanom, je pomembno tudi, da je pravilno in varno pripet vaš tovor. Ker za vsako vrsto tovora veljajo posebna pravila, se o njih pravočasno poučite.

Oddaj komentar