Uzakonjena redefinicija spolnega nasilja pomeni podporo žrtvam

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Gonilni sili pobude za redefinicijo spolnega nasilja v slovenski kazenski zakonodaji po modelu “Samo ja pomeni ja” Inštitutu 8. marec je uspelo. Še dan pred glasovanjem v državnem zboru so nagovorili poslance in javnost. Poslanci pa so nato njihovo redefinicijo uzakonili. In kaj to pomeni? .

V Sloveniji velja občečloveška vrednota – spolna nedotakljivost

Gonilo pobude za redefinicijo spolnega nasilja v slovenski kazenski zakonodaji je v zadnjem letu postal Inštitut 8. marec. Njegova direktorica Nika Kovač je pred glasovanjem v Državnem zboru izpostavila, da je postopek sprejemanja redefinicije kaznivega dejanja posilstva dokazal, da v Sloveniji obstaja občečloveška vrednota – to je spolna nedotakljivost. Izpostavila je podporo predlogu v vrstah strank vseh opcij, kar je po njenem prepričanju jasno pokazalo, da ima vsaka žrtev posilstva v DZ svoj glas. “Prepričani smo, da do tega ne bi prišlo brez množične kampanje prostovoljcev in prostovoljk. Skupaj smo spremenili družbo na bolje,” je še dodala.

“Samo ja pomeni ja”

Ob tem je izpostavil Inštitut 8. marec nekaj zgodb tistih žrtev, ki niso rekle ja, torej tistih, ki so bile spolno napadene, pa so po tem bile v družbi in/ali v pravnem postopku različno obravnavane.  “Vsi, ki se zavzemate za samo Ja pomeni ja, hvala! Jaz takrat nisem rekla ja. In tako kot mnogo drugih deklet, ki se znajdejo v podobnih situacijah, ko ne vedo, kako odreagirati … in ko ne rečejo ja, pa se vseeno zgodi. In potem ostanejo same, s svojimi mislimi in občutki, življenje pa teče dalje in nikomur ni mar. Definicija samo ja pomeni ja, meni pomeni ogromno. Razbremeni me krivde, ki jo nosim v sebi in jo lahko bolj “samozavestno” pripišem tudi njemu,” je nagovor ene od žrtev, ki je svoje besede zapisala že julija 2020 pod ključnikom #jaztudi.

Tak model sprejet že v 10 drugih evropskih državah

Koordinatorka pisanja zakona Kristina Krajnc je na novinarski konferenci izjavila, da so tak model sprejeli že v nekaj drugih državah: “V Inštitutu smo pripravili lasten zakon in zahtevali redefinicijo kaznivega dejanja posilstva po modelu samo ja pomeni ja, ki so jo sprejeli že v 10 drugih evropskih državah, med njimi tudi Švedska, Danska, Velika Britanija, Irska, Portugalska, Hrvaška, Belgija, Luksemburg in Ciper. Čeprav ustrezen pravni okvir ne more avtomatsko rešiti vseh težav, je odlično izhodišče za reševanje sistemskih problemov, kakršno je spolno nasilje. Seveda pa je naslednji korak spremljanje prakse na sodiščih in v postopkih pred policijo.”

Potek gibanja Samo ja pomeni ja

Uspešna kampanja za redefinicijo je trajala dlje časa, kampanja #jaztudi zbira pričevanja že od leta 2018. Maja Koražija, ki je v sklopu kampanje vodila terenske aktivnosti, je poudarila: “V Inštitutu 8. marec že od leta 2018 v sklopu kampanje #jaztudi zbiramo pričevanja o spolnem nadlegovanju in nasilju. Jasno je, da ozaveščanje ni dovolj, treba je spremeniti zakone in postopke, na način, da bodo dejansko zaščitili in pomagali žrtvam. Dva meseca smo posvetili zbiranju 5000 overjenih podpisov, ki so pogoj za vložitev in obravnavo zakona v Državnem zboru.” Pri zbiranju podpisov se jim je na ulicah pridružilo več kot 100 prostovoljcev iz cele Slovenije, ki so delali po ulicah mest in vasi.

Veseli, da so jih že pred glasovanjem poslanci podprli

Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec, pa je ob tem izpostavila: “Postopek sprejemanja redefinicije kaznivega dejanja posilstva je dokazal, da v Sloveniji obstaja občečloveška vrednota – to je spolna nedotakljivost. Redefinicijo so podprle politične stranke vseh opcij in s tem jasno pokazala, da ima vsaka žrtev posilstva v Državnem zboru svoj glas. Prepričani smo, da do tega ne bi prišlo brez množične kampanje prostovoljcev in prostovoljk. Skupaj smo spremenili družbo na bolje.”

Večinska podpora poslancev se je obrestovala

Državni zbor je z 78 glasovi za in tremi glasovi proti potrdil spremembo oziroma redefinicijo spolnih kaznivih dejanj po modelu “samo ja pomeni ja”. Tudi pri sami razpravi so izrazili podporo nevladnim organizacijam za smele korake. Odbor za pravosodje je sprejel brez glasu proti. Stranke predlagateljice so bile za enakopravnejšo družbo, v kateri je treba tudi pri spolnih dejanjih vprašati in spoštovati odgovor. Pa tudi, da je treba opolnomočiti žrtve in poskrbeti pregon storilcev.  Strinjali so se, da je redefinicija po modelu “samo ja pomeni ja” nujna. Nekateri so omenili tudi, da bi moralo to biti storjeno že prej. A so besede v razpravi bile obrnjene tudi v prihodnost, v kateri bi bilo treba ponuditi žrtvam še več pomoči.

Oddaj komentar