Univerza v Mariboru v izdelavo zazščitnih mask in vizirjev za zdravnike

Na Univerzi v Mariboru v trenutnem kriznem obdobju pomagajo, tako da ob zagotavljanju potrebne opreme, infrastrukture, pomoči zaposlenih, ponudijo tudi svoje znanje. Slednje je še posebej nujno v času pandemije na področju zdravstva, kjer so zaradi pomanjkanja zaščitne opreme za zdravstvene delavce, potrebne hitre in učinkovite rešitve.

Tako so raziskovalci Univerze v Mariboru pripravili prilagoditev podvodne celo-obrazne maske za uporabo v medicinske namene. “V sodelovanju s podjetji Margento R&D d.o.o., ROTO d.o.o., SINE d.o.o. ter Univerzitetnim kliničnim centrom Maribor in Slovensko vojsko, so izdelali prototip zaščitne maske in zaščitnega vizirja, za katere posamezne sestavne dele sedaj pospešeno tiskajo na posameznih fakultetah s 3D tiskalniki,” so danes sporočili iz UM. Prototipe mask in vizirjev so že predali v testiranje in oceno ekipi Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, ki podaja raziskovalcem Univerze v Mariboru povratno informacijo o uporabniški izkušnji. “Raziskovalci Univerze v Mariboru so prišli k nam s pobudo in željo, da bi poskušali zagotoviti ustrezno varovalno opremo za najtežje delovne pogoje predvsem z bolniki covid-19, ki bi bila hkrati ta raziskovalna oprema dovolj dostopna v teh zaostrenih situacijah in, da bi jo lahko v vsakem trenutku uporabili tudi v naslednjih epidemijah ali v potencialnih žariščih kjer je potrebna ustrezna varovalna opreme in zazžčita,” je dejal  predstojnik klinike ORL UKC Maribor Boštjan Lanišnik. 

V nekaj dneh se je na podlagi originalne zamisli, ki izhaja iz Češke, projekt realiziral tudi v Sloveniji. “Na Univerzi v Mraiboru smo se ob izbruhu pandemije novega koronavirusa na hitro organizirali in skupaj z partnerji iz gospodarstva  zagnali projekt, ki zagotavlja dodatno zaščitno opremo za zdravtveno osebje, humanitarne organizacije, civilno zazščito in ostale deležnike, kot so domovi za starejše. Osnovni namen projekta je kako zagotoviti dodatno zazščitno opremo. Vemo, da je zdaj situacija takšna, da se oprema s strani države išče po celem svetu, dejansko je celi svet v tej krizi in je zazščitne opreme premalo. Na hitro smo formirali to projektno skupino in v dobrem tednu dni prišli do prvih rezultatov,” je dejal prorektor za infrastrukturo Univerze v Mariboru Miralem Hadžiselimović. 

Gre za predelavo potapljaških mask, na katere se namesti ustrezni prilagoditveni adapter in klasični zaščitni filter, ki ga uporablja tudi slovenska vojska. Prednost teh mask je, da se lahko razkužujejo/čistijo, zaščitni filtri se enostavno odvijejo in se skladno z navodili proizvajalca zamenjajo. V analizi zaščitnih filtrov je bilo ugotovljeno, da se le-ti lahko dezinficirajo pri temperaturi nad 60 °C, kar omogoča večkratno uporabo in optimira stroške uporabe opreme. Filter določenih proizvajalcev ima predvideno uporabo tudi do 30 dni. Celotna maska tehta 900 g s težjo izvedbo (vojaško) zaščitnega filtra, ki se lahko nadomesti s tanjšim filtrom, katere skupna masa se nato zmanjša pod 700 g.

K temu dodajajo, da je idej za optimizacijo že predlaganih rešitev in zasnove povsem novih komponent zaščitne opreme veliko. “Tako so sodelujoči na projektu, ki smo ga na Univerzi v Mariboru poimenovali »Raziskovalci in podjetniki z roko v roki proti SARS-CoV-2«, dne 7. aprila Univerzitetnemu kliničnemu centru Maribor že predali prvi paket opreme v testiranje,” so še dodali.

Oddaj komentar