Tudi v Sloveniji danes praznujemo dan Evrope

Evropska zastava. Vir: Pixabay.com

Na današnji dan preznuje Evropska unija dan Evrope. 9. maja 1950 je bila namreč predstavljena deklaracija o organizaciji nadnacionalnega gospodarskega sodelovanja.

Pisarna Evropskega parlamenta in Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji ob letošnjem tednu Evrope pripravljata niz dogodkov za državljanke in državljane. Njihova rdeča nit bo konferenca o prihodnosti Evrope. Več o programu aktivnosti v Sloveniji najdete na tej spletni strani.

Spomin na Schumanovo deklaracijo

Evropske unije je ta dan sprejel na vrhu v Milanu leta 1986 v spomin na deklaracijo tedanjega francoskega zunanjega ministra Roberta Schumana. Njegov cilj je bil postaviti temelje skupnemu upravljanju francoske in nemške premogovniške in jeklarske industrije. Leto dni po predstavitvi deklaracije so bile zamisli najprej udejanjene v Evropski skupnosti za premog in jeklo. Iz tega pa sta se nato razvili Evropska gospodarska skupnost (EGS) in Evropska unija (EU).

Tudi Svet Evrope je določil dan Evrope

Evropa pravzaprav praznuje več praznikov, tako je poleg dneva Evrope, ki se ha obeležuje danes po spodbudi Evropske unije, znan tudi dan Evrope, ki ga je kot praznik določil Svet Evrope. Ta pa je 5. maja kot spomin na ustanovitev Sveta Evrope 5. maja 1949. Svet Evrope je bil ustanovljen kot telo, ki se je zavzemalo za človekove pravice, parlamentarno demokracijo in vladavino prava.

Oddaj komentar