Taborniki bi radi zbrali 70 litrov krvi

Vir: Pixabay.com

Na pobudo Rodu Pusti grad Šoštanj Zveza tabornikov Slovenije organizira krvodajalsko akcijo 70 litrov za 70 let.

“Taborniki smo znani po tem, da večino svojega časa preživimo v naravi, a zelo radi tudi priskočimo na pomoč in pomagamo skupnosti. Četrti taborniški zakon pravi, da je tabornik pripravljen pomagati, zato smo se v tem jubilejnem letu 2021 odločili, da organiziramo vseslovensko taborniško krvodajalsko akcijo,” so zapisali pri Zvezi tabornikov Slovenije in dodali: “Naš namen je zbrati simboličnih 70 litrov krvi, ki simbolizirajo 70 let delovanja ZTS in s tem pomagati tistim, ki jo nujno potrebujejo.”

K akciji vabijo vse polnoletne člane in vse tabornike po duši

K akciji vabijo vse polnoletne posameznike, ki so kakor koli vpeti v delovanje njihove skupnosti: aktivne člane, podpornike, simpatizerje, starše še nepolnoletnih članov, tabornike po duši, skratka vse, ki izpolnjujejo osnovne pogoje za darovanje krvi, da se jim pridružite.

Akcija poteka po vsej Sloveniji

Krvodajalska akcija 70 litrov za 70 let poteka od 1. 6. do 10. 6. 2021 na vseh odvzemnih mestih po Sloveniji, z zaključnim odvzemom krvi 10. 6. 2021 med 7. in 12. uro v vili Lučka – taborniški prostorih RPG Šoštanj (Koroška cesta 13, 3325 Šoštanj).

Treba se je predhodno prijaviti

Zaradi trenutne še kar trajajoče epidemiološke situacije se je na samo krvodajalsko akcijo treba predhodno prijaviti na transfuzijskem centru. Pravijo še: “Po krvodajalski akciji posnemite fotografijo, s katere bo razvidno, da ste darovali kri in ste tabornik/tabornica (rutica) in izpolnite obrazec, saj bomo le tako vedeli, da ste se udeležili krvodajalske akcije in vam bomo lahko poslali našitek. Na fotografiji ni nujno, da ste sami, lahko se vam pridružijo tudi drugi taborniški prijatelji.”

Pogoji za darovanje krvi

“Vsi, ki ste preboleli covid-19 in je od tega minilo vsaj 28 dni, ste zelo zaželeni, saj lahko vaša kri pomaga tistim, ki covid-19 še prebolevajo. Vsi, ki razmišljate o cepljenju ali pa ste se že cepili, pa lahko kri darujete že naslednji dan, če nimate neželenih učinkov. To velja za cepiva Pfizer, Moderna, AstraZeneca in Janssen. Če ste imeli stranske učinke oz. ste bili cepljeni s katerim drugim cepivom, pa po štirih tednih od prejema odmerka,” so zapisali pri zvezi.

Oddaj komentar