Ta petek karierni sejem za mlade v Mariboru

Ta konec tedna bo v mariborski dvorani Tabor potekal 2. Karierni sejem.

1. karierni sejem Maribor, 27.1.2017

Mestna občina Maribor skupaj v sodelovanju z Območno obrtno-podjetniško zbornico Maribor, Štajersko gospodarsko zbornico, Univerzo v Mariboru in zavodom RS za zaposlovanje Območne službe Maribor,  s predstavniki ravnateljev osnovnih in srednjih šol, prireja Karierni sejem poklicev in izobraževanja, ki se bo odvil v dvorani Tabor ta petek.

Dogajanje se bo začelo ob 8. uri zjutraj in bo potekal vse do 18.00. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal župan Andrej Fištravec, se trudijo ustvariti trend izobraževanja otrok in mladostnikov v poklicih, ki jih gospodarstvo realno potrebuje in ki jih bo potrebovalo v prihodnje. Dodal je še, da se je odzvalo 37 šol iz vse regije ter 23 podjetij in delodajalcev, ki bodo predstavljali zaposlitvene možnosti. Vzpodbudno je, da se delodajalci vračajo in da pridobivajo nove, vključno z avstrijsko Magno.

Domen Kovačič, vodja projekta Karierni sejem, iz Urada za mladino in kulturo MO Maribor

Direktorica Zavoda za zaposlovanje Maribor Mateja Kreže, meni, da je dogodek pomemben za mlade, ker se predstavlja izobraževalne programe, poklice in zaposlitvene možnosti. Želijo si tudi čimbolj učinkovitega vključevanja mladih v delovno silo ter jim omogočiti čimbolj koristne informacije o tem kaj trg potrebuje, zato, da bodo njihove odločitve lažje.

Mateja Kreže, dir. Zavod za zaposlovanje Maribor

Vodja projekta iz urada za mladino in kulturo MO Maribor Domen Kovačič, je poudaril, da so organizirali karieni sejem že drugič v koledarskem letu, saj da se je prvi izkazal za velik uspeh. Za prednost tega dogodka pa izpostavlja dobro demonstriranje poklicev mladostnikom.

3 KOMENTARJEV

 1. Žal, da danes nimamo več vajeniškega izobraževanja. Leta 1979 je takratna politična stranka ZLSD danes SD in takratni LDS dokončno odpravili Zakon o vajeništvu. Uvedli so Zakon o usmerjenem izobraževanju ki je trajal le do leta 2005 in tudi ta zakon propadel. To je resnica. In kje je danes ODGOVORNOST ? Čeprav je zapisano v Ustavi RS beseda ODGOVORNOST ! V letu 2017 se je pojavil novi PILOTNI eksperimentalni program o vajeništvu, ki pa bomo morali še počakati do leta 2020 ? Tudi ta zakon je že v naprej doživel katastrofo. Vsa krivda leži na sedanjem ministrstvu za znanost in šolstvo RS ! In odgovorna oseba je ga. dr. Maja Makovec Brenčič in njena sekretarka ga. Lakota. V trenutku bi obe morale odstopiti ! Avstrija ni spreminjala zakona o vajeništvu 100 let, razen novitete v zvezi EU. Tako je bila izjava takratnega ministra za šolstvo iz Avstrije leta 1981 ko je dejal, če bi se to zgodilo v Avstriji bi čez 20 let propadlo celotno gospodarstvo v Avstriji. Pri nas pa že 37. let eksperimentiramo z PILOTNIM projektom. To je čisto norčevanje iz mladega človeka in gospodarstva !
  Žalostno, da danes prirejamo sejme raznih poklicev in se s tem hvalimo kaj smo vse storili do danes . Še leta 1979 so imeli vajenci v šolah predmet samoupravljanja in tam so jih učili, da zasebnega sektorja tako ne bo več. Odpravili bomo vajeništvo itd.. Zgodilo se je drugo, da so odpravili vajeništvo. Beseda vajenec se ni smela uporabiti več. Kar se pa tiče odprava zasebništva pa tega niso morali storiti, ker smo leta 1991 dobili svojo lastno državo. In danes po 37. letih tovariši ponovno uvajajo vajeniško izobraževanje kot PILOTNI PROJEKT oz. eksperimentalni projekt na račun mladih in gospodarstva, ki bo tudi zanesljivo propadel.
  IN KARIERNI SEJEM, G. KREŽE NI REŠITEV ZA MLADE LJUDI IN GOSPODARSTVO! Rešitev je samo ena, da Ministrstvo za znanost in šolstvo RS dobesedno prepiše Zakon o vajeništvu iz avstrijske zakonodaje !!!

 2. Naj omenim še, da je bil arhitekt Plečnik najprej vajenec ! Tudi moj zadnji učenec ki se je izučil za poklic je danes dr. znanosti.
  In to je resnica !
  Valter brani evropski zakon o vajeništvu.
  LP

 3. Ministrica za šolstvo,znanost in šport, dr. Maja Makovec Brenčič naj takoj odstopi ! Enako dr. Andreja Barle Lakota !
  Dokaz temu je, da od leta 1979 do danes venomer eksperimentirajo, zadnje čase kot pilotni projekt in to vse na račun mladih in gospodarstva !Danes prirejamo karierni sejem za določene poklice? To ni rešitev! Rešitev je, da je potrebno takoj pristopiti k spremembi zakona o vajeniškemu izobraževanju. Trdim, da je bil Zakon o vajeniškem izobraževanju do leta 1979 odličen. Ker pa je bil takrat drugačen interes takratne politike, da je potrebno odpraviti vajeniško izobraževanje. In takratna politična stranka ZLSD in LDS so politično sprejeli v DZ RS Zakon o usmerjenem izobraževanju ki pa je trajal samo do leta 2005. Torej tudi ta zakon je dokončno propadel. Leta 2005 so politiki ponovno spremenili v Zakon o poklicnem in strokovnem izobraževanju. Tudi ta zakon je trajal samo do leta 2017. Tudi ta zakon je propadel. In leto 2017 je bil sprejet Zakon o vajeništvu, kot pilotni eksperimentalni projekt, ki bo zanesljivo tudi propadel. Torej to je norčevanje iz mladih in gospodarstva. V sosednji Avstriji se ta zakon ni spremenil 100 let, razen novitet v zvezi EU. Že večkrat sem predlagal naj vsaj prepišejo avstrijski zakon o vajeništvu. Tudi tega niso želeli. Potrebno je eksperimentirati z pilotnim projektom ki pa na ta račun nekateri iz ministrstva RS lepo zaslužijo brez končnega rezultata.
  Zato je moj predlog, da naj takoj odstopita zgoraj navedene odgovorne osebe.

Oddaj komentar