Ta mesec se pokojnine redno uskladijo za 4,4 odstotka, najnižja pokojnina bo od 1. januarja znašala 294,78 evra

Vir: Pixabay.com

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) je danes sklenil, da se bodo pokojnine februarja redno uskladile za 4,4 odstotka. Usklajene pokojnine bodo izplačane konec februarja skupaj s poračunom od 1. januarja.

Na seji so sprejeli še sklep, da se dodatek za pomoč in postrežbo od 1. marca uskladi za 4,9 odstotka. Sistemski pokojninski zakon določa, da se redno uskladitev pokojnin in drugih prejemkov izvede enkrat letno na podlagi rasti povprečne mesečne bruto plače in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin. Pri uskladitvi v 60 odstotkih upoštevajo rast plače, v 40 odstotkih pa rast cen življenjskih potrebščin.

Povprečna mesečna bruto plača se je lani v primerjavi s povprečno bruto plačo za leto prej zvišala za 6,1 odstotka. Povprečna rast cen življenjskih potrebščin pa je lani znašala 1,9 odstotka.

Najnižja pokojnina bo od 1. januarja znašala 294,78 evra

Najnižja pokojnina bo od 1. januarja znašala 294,78 evra, zagotovljena pokojnina 653,75 evra, najnižji znesek invalidske pokojnine pa 409,70 evra, je danes povedal predstavnik zavoda Andraž Rangus. Za tokratno uskladitev bo treba po njegovih besedah na letni ravni nakazati 268 milijonov evrov.

Ali je zaostanek zaradi prenizko izplačanih pokojnin v času gospodarske krize že poravnan ali še ne?

V razpravi je predstavnik sindikatov Aljoša Čeč predlagal zavodu, da pripravi podatek, ali je zaostanek zaradi prenizko izplačanih pokojnin v času gospodarske krize že poravnan ali še ne. Generalni direktor zavoda Marijan Papež je zagotovil, da bodo poročilo pripravili, pri tem pa je poudaril, da je dolg za nazaj poravnan. Nekateri upokojenci so zaradi izrednih uskladitev celo na boljšem, kot bi bili, če bi se pokojnine v času gospodarske krize zviševale po sistemskem zakonu, je dejal. Tudi v času epidemije covida-19 je bilo za upokojence zelo dobro poskrbljeno, je povedal.

Še vedno odprto vprašanje prenizko redno usklajenih pokojnin januarja lani

Po besedah predstavnice upokojencev v svetu Frančiške Ćetković pa je še vedno odprto vprašanje prenizko redno usklajenih pokojnin januarja lani. Zvišanje je bilo izvedeno v skladu s proračunskimi dokumenti, ki so določili, da se pokojnine v letu 2021 redno uskladijo za 2,5 odstotka, medtem ko bi se morale v skladu s statističnimi podatki za odstotno točko več, je opomnila. Na mnenje, da so upokojenci v skladu s protikoronskimi paketi veliko dobili, pa je odgovorila, da so “številni dobivali na tone teh bonbončkov”. “Kar so dobili upokojenci, je bilo kaplja v morje glede na to, kaj se je dajalo na vse strani,” je izpostavila.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar