Stanovalci Jarčeve ulice v Brezju še naprej brez javne razsvetljave

V Mestni občini Maribor, enem najnovejših stanovanjskih naselij v Brezju, natančneje v Jarčevi ulici, so stanovalci ostali brez javne razsvetljave. Ulica je po stečaju podjetja MTB pristala v stečajni masi, zdaj v lasti dveh zasebnih podjetij, Timo Holdinga in Vade Mecuma, ki očitno nimata interesa plačevati električne energije za omenjeno naselje. Medtem pa je mariborska občina le 5 odstotni lastnik in zato težje ureja nastalo situacijo, tako je stanovalcem pojasnil podžupan Samo Peter Medved. “To je danes vse preuranjeno. Jaz sem komaj izvedel za problem, da luči ne svetijo in se z njim intenzivno ukvarjam. Lastništvo tukaj ni toliko bistveno, kot to, da prebivalcem omogočimo storitve, ki jih zaslužijo,” je pojasnil mariborski podžupan.

FOTO: M. L.

Na težavo naj bi stanovalci opozarjali že dve leti, koliko je tudi časovnica, da za težavo vedo tudi na mariborski občini. S težavo se nova oblast ukvarja intenzivno, vsaj tako je dejal podžupan MO Maribor, Samo Peter Medved in da je v načrtu sestanek z zasebnikoma takoj po praznikih.

Občina bi prevzela stroške javne razsvetljave

Za krajane je najbolj pomembno, da imajo urejeno kanalizacijo, da se pozimi cesta spluži, da voda teče, da svet javna razsvetljava. Elektrika bo šla na račun občine. Zdi se mi neprimerno, da bi ljudje živeli v temi, v mestu Maribor in da zagotovimo te javne storitve,” je obljubil mariborski podžupan.

Stanovalci živijo v bojazni, da bi se zasebnika odločila, v skrajnem primeru, cesto tudi zapreti in jim tako onemogočiti dostop do hiš, sprašujejo pa se tudi kdo bo splužil cesto, urejal kanalizacijo, vendar jih je podžupan pomiril, da bodo na občini zadevo uredili.

FOTO: M. L.

Meni je jasno, kakšne interese ima lastnik, bomo pa tudi mi povedali kakšne interese ima občina in upam, da bomo našli neko rešitev. Sigurno je nastal zaplet, ki je nastal na škodo vseh ljudi, ki tukaj živijo,” je zaključil Medved. Občina ima tako v načrtu prevzeti električne števce za javno razsvetljavo, vendar se bo s tem moral strinjati tudi lastnik oziroma lastnika.

Občina ceste ne more odkupiti

Stanovalci medtem edino rešitev vidijo v tem, da mariborska občina odkupi deleža obeh zasebnih podjetij, vendar pa menda odkup ni možen. “V času gradnje naselja je bil sprejet OPPN, iz katerega jasno izhaja zaveza investitorja, da zgrajeno infrastrukturo prenese v občinsko last. Občina torej te ceste ne more odkupiti, ker bi s tem oškodovala javna sredstva. Ker nisem pravnik tako težko rečem, kako bomo ta problem rešiti, ” še je pojasnil Medved in dodal, da imamo očitno pomanjkljivo zakonodajo, ki ne predvideva vse mogočih scenarijev.

FOTO: M. L.

 

 

 

1 KOMENTAR

Oddaj komentar