Slovenijo prečkalo že več kot 55.000 beguncev iz Ukrajine

Caritas Ukrajina. Vir: spletna stran Slovenske karitas

Slovenijo je doslej prečkalo že več kot 55.000 beguncev iz Ukrajine, ki čez našo državo potujejo predvsem na zahod, k svojim sorodnikom in znancem v Italijo, Španijo in Francijo, je ob ogledu nastanitvenega centra v Logatcu v okviru obiska vlade v južnem delu osrednjeslovenske regije poudaril minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Po ministrovih pojasnilih je v Sloveniji trenutno nastanjenih več kot 5800 beguncev iz Ukrajine. Med njimi jih je nekaj manj kot tisoč nastanjenih v državnih nastanitvenih centrih, kot sta centra v Logatcu in na Debelem rtiču, ostali pa so v zasebnih namestitvah in pri svojih sorodnikih ali prijateljih.

V zadnjem tednu v našo državo po pojasnilih ministra vsak dan pride od 100 do 150 beguncev. Informacij o morebitnem povečanem valu beguncev Slovenija ta hip nima, res pa je, da iz nekaterih držav, med drugim iz Poljske, Madžarske in Moldavije, prihajajo informacije o tem, da sprejemajo vse manj beguncev, je pojasnil.

Poleg nastanitvenih centrov v Logatcu in na Debelem rtiču država zdaj vzpostavlja še tretjo lokacijo za begunce iz Ukrajine. To je center blizu mejnega prehoda Jelšane, ki ga je dalo na razpolago ministrstvo za notranje zadeve.

Minister Hojs je zavrnil bojazen nekaterih, da bi nastanitveni centri postali nekakšni novi centri za migrante. Kot je pojasnil, so nastanitveni centri namenjeni le nastanitvam beguncev iz Ukrajine, ki so deležni začasne zaščite.

“To niso novi migrantski centri,” je poudaril. Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da zaščita beguncev iz Ukrajine poteka relativno uspešno. “Morda je nekaj več zastoja pri izdaji odločb o začasni zaščiti na upravnih enotah, vendar naj povem, da bo v sistem začasne zaščite vključen vsak begunec iz Ukrajine, ki je prišel v Slovenijo po 24. februarju,” je poudaril.

V nastanitvenem centru v Logatcu je trenutno 299 beguncev, od tega 125 otrok, ki gredo v ponedeljek v šolo. Otroke iz Ukrajine pričakujejo v osnovnih šolah Logatec, Horjul in Rovte. Iz slednje so danes v nastanitveni center pripeljali zvezke za otroke, ki gredo čez nekaj dni v šolo.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar