S Hrvaške se je v Slovenijo vrnilo več kot 60.000 državljanov

FOTO: Pixabay.com

Hrvaško-slovensko mejo je minuli konec tedna in v ponedeljek prešlo nekaj več kot 60.000 slovenskih državljanov, je pojasnil notranji minister Aleš Hojs. Prevelikega navala na meji tako ni bilo, saj so se nekateri očitno vrnili že v dneh pred tem. Na Hrvaškem pa jih po nekaterih ocenah ostaja med 30.000 in 40.000.

Hojs je na vladni novinarski konferenci potrdil, da prav velikega navala na mejne prehode zaradi vladne napovedi o uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam epidemiološko nevarnih držav ob koncu tedna in v ponedeljek ni bilo. Po analizi, ki jo je opravila policija, število tistih, ki so mejo prestopili v predzadnjem avgustovskem koncu tedna, ne odstopa bistveno od števila prestopov ob istem koncu tedna lanskega leta.

V soboto, nedeljo in ponedeljek je tako hrvaško-slovensko mejo skupno prestopilo okoli 226.000 potnikov, od tega nekaj čez 60.000 slovenskih državljanov. V soboto jih je mejo prestopilo okoli 22.000, v nedeljo približno 25.000 in v ponedeljek okoli 16.000. Ta številka po oceni ministra ni majhna, so se pa očitno časovno tako razporedili, da ni bilo zastojev.

Tistim, ki so se vračali iz Hrvaške, v teh dneh še niso izdajali karantenskih odločb. So jih pa 2138 izdali tistim, ki so se preko meje vračali iz držav, ki so že dlje časa na rdečem seznamu. V soboto so jih izdali 296, v nedeljo 1272, v ponedeljek pa 570.

Še 62 so jih izdali danes od polnoči do osme ure, a po Hojsovi oceni ne gre za tiste, ki bi se vračali iz Hrvaške. Kot je pojasnil, predvidevajo, da bo več teh odločb izdanih ob koncu tedna in naslednji ponedeljek, dan pred začetkom novega šolskega leta.

Hojs je tudi zatrdil, da se je čas izdaje odločb od začetnih “porodnih krčev” v zadnjem obdobju bistveno znižal. Kar 90 odstotkov jih izdajo v petih do sedmih minutah. Le pri nekaj odločbah je čas izdaje presegel 15 minut, v nobenem primeru pa ne 21 minut.

Hojs je odgovoril tudi na pomisleke, da bi se nekateri slovenski državljani utegnili namesto preko hrvaško-slovenske meje domov vrniti preko Madžarske in se tako skušali izogniti karantenski odločbi. Kot je poudaril, je policija že danes zato nadzor začela izvajati tudi na madžarsko-slovenski meji. Od potnikov lahko policisti zahtevajo dokazilo, da niso prispeli iz nevarnih držav. Poostren nadzor bodo izvajali tudi v naslednjih dneh, je napovedal.

Informacije o tem, koliko slovenskih državljanov je ta trenutek še vedno na Hrvaškem, Hojs sicer nima. Po informacijah hrvaških organov za notranje zadeve oz. po vnosih v njihovi aplikaciji pa bi bilo mogoče sklepati, da jih je med 30.000 in 40.000.

Notranji minister je ocenil, da bi lahko v večini šlo za tiste, ki imajo morda na Hrvaškem nepremičnine, pa z začetkom septembra nimajo kakšnih obveznosti in so se odločili, da dopust podaljšajo. Nekateri morda tudi računajo, da bi se Hrvaška v kratkem lahko vrnila na rumeni seznam. Vendar pa Hojs ocenjuje, da se to verjetno v naslednjih 14 dneh še ne bo zgodilo in da bo južna soseda na seznamu nevarnih držav še vsaj tri tedne.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar