Razstava v spomin generalu Rudolfu Maistru

Letos mineva sto let bojev za severno mejo, kar je Mestna občina Maribor obeležila z Maistrovim letom ter se z raznimi dogodki skozi vse leto spomnila borcev in generala Maistra. V sodelovanju z občino je pred nekaj dnevi tudi Muzej narodne osvoboditve Maribor pripravil razstavo, ki prikazuje takratno življenje na Štajerskem in Mariboru ter odnose med slovenskim in nemškim prebivalstvom.

Svečana otvoritev razstave je bila v neposredni bližini trga Leona Štuklja, kjer je Muzej narodne osvoboditve pripravil zunanji del razstave o izjemno pomembni osebnosti Maribora. Aleksandra Berberih Slana, direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor je ob tem dejala, da je pomen dejanj generala Rudolfa Maistra prisoten večno, saj danes tukaj ne bi govorili v Slovenskem jeziku v kolikor Maister leta 1918 v Mariboru ne bi prevzel oblasti in se s soborci odpravil borit za Slovensko severno mejo. Sicer pa je tudi kasneje Maribor pokazal veliko mero uporniškega duha, na kar se prevečkrat pozabi, predvsem iz vidika centralizacije države. “Ja, rado se pozabi, da je tako v prvi svetovni vojni, ko so se bitke že končale Maister še krenil v bitko za Slovence. Prav tako se velikokrat pozablja, da je bila prva uporniška akcija v 2. svetovni vojni bila izvedena v Mariboru in tudi vojna za osamosvojitev Slovenije se je začela v okolici Maribora. Štajerci moramo na te zadeve biti zmeraj ponosni, ne glede na to ali drugi to priznavajo ali ne,” je še povedala direktorica Muzeja narodne osvoboditve.

Razstava v spomin generalu Rudolfu Maistru

Pomena generala Maistra se prav tako zaveda župan MO Maribor, Andrej Fištravec, ki je kot častni gost otvoril zunanji del razstave, ki je v neposredni bližini trga Leona Štuklja. “Negovanje spomina na borce za severno mejo in generala Maistra ima velik del domovinske pravice v Sloveniji prav v Mariboru. Severna meja ni čisto takšna, kot jo je izboril Rudolf Maister. Na Koroškem bi lahko bila meja namreč bistveno drugačna, če bi Ljubljanske in Beograjske oblasti podpirale dejavnost akcije Rudolfa Maistra. Z Maistrovo vojsko smo dobili prvo Slovensko moderno vojsko na to se tudi včasih preveč pozablja, saj smo na to lahko zelo ponosni,” je zaključil Fištravec.

Razstava, ki si jo boste lahko ogledali vse do konca meseca avgusta prihodnje leto prikazuje takratno življenje v Mariboru, razmere in odnose med slovenskim in nemškim prebivalstvom ter pričakovanja Nemcev in nemštvu naklonjenih Slovencev, ki so generalu Maistru še dodatno otežili delo. Prav tako bo na razstavi moč videti, kako je izgledala ustanovitev slovenske vojske v Mariboru 21. novembra 1918.

Razstava v spomin generalu Rudolfu Maistru
Razstava v spomin generalu Rudolfu Maistru

Oddaj komentar