Protestniki s peticijo v podporo oddaji Tarči

Protestna ljudska skupščina je danes pred stavbo Radiotelevizije Slovenija (RTVS) predala podpise pod peticijo v podporo oddaji Tarča, voditeljici Eriki Žnidaršič in neodvisnemu novinarstvu na RTVS. Peticijo, pod katero je podpisanih več kot 6000 ljudi, so med drugim predali tudi predsedniku programskega sveta Cirilu Baškoviču.

Oddaja Tarča, v kateri je voditeljica minuli četrtek gostila nekdanjega mariborskega župana in zdajšnjega državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Franca Kanglerja, je naletela na nekatere kritične odzive. O tem bo danes na izredni seji razpravljala komisija programskega sveta RTVS za informativne programe.

Gre za politične pritiske?

V protestni ljudski skupščini to razumejo kot del nedopustnih političnih pritiskov na vsebino informativnega programa RTV Slovenija, je povedal eden vidnejših protestnikov Jaša Jenull. Ob tem je vse novinarje, Društvo novinarjev Slovenije in zaposlene na RTVS pozval, da se tudi sami odločno uprejo tem pritiskom, civilna družba in aktivni posamezniki pa jim bodo ob tem stali ob strani.

“Vaše sporočilo ni prvo, ki prihaja na programski svet, in bo tako kot vsa ostala preneseno svetnikom, ki ga bodo dobili pred razpravo 24. januarja. Danes je razprava komisije, ki odloča zase in njene odločitve ne zavezujejo programskega sveta, bodo pa mu sporočene,” je ob predaji podpisov povedal Baškovič.

Izvode peticije so predali tudi predsedniku komisije za informativne programe RTV Slovenija Leonu Oblaku in varuhinji pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija Ilinki Todorovski.

Govorice o suspenzu voditeljice

Po četrtkovi oddaji so na družbenih omrežjih zaokrožile tudi govorice o suspenzu voditeljice Tarče, ki so jih na RTVS zanikali in v sporočilu za javnost zapisali, da ostro obsojajo napade na zaposlene, vse poskuse blatenja in izvajanja pritiska nanje in na celotni javni zavod.

Ob sklicu današnje seje sta se v torek s protestom odzvala Sindikat novinarjev TVS in aktiv novinarjev informativnega programa TVS, podporo pa jima je včeraj izrazil tudi Aktiv novinarjev Radia Slovenija. Sklic seje so razumeli kot poskus posega v novinarsko in uredniško avtonomijo ter politični pritisk na uredništvo Tarče.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar