Predsednik republike virtualno vročil Jabolko navdiha junakom človečnosti in upanja

Ljubljana, predsedniska palaca. Predsednik republike Borut Pahor je vrocil priznanje Jabolko navdiha vsem, ki v casu spopadanja z epidemijo novega virusa pozrtvovalno in nesebicno skrbijo, da zivljenje tece karseda normalno. Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik republike Borut Pahor je danes v predsedniški palači virtualno vročil priznanje jabolko navdiha vsem, ki v času spopadanja z epidemijo novega koronavirusa požrtvovalno in nesebično skrbijo, da življenje teče kolikor je mogoče normalno. Ob tem je izpostavil nesebično delo številnih, ki s svojim delom podpirajo človečnost in dajejo upanje.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Predsedniški palači vročil priznanje Jabolko navdiha – vsem, ki v času spopadanja z epidemijo novega virusa požrtvovalno in nesebično skrbijo, da življenje teče karseda normalno. “Leto 2020 si bo zgodovina zapomnila kot leto nove nalezljive bolezni, ki je v izolacijo zaprla tretjino sveta. Zato nikoli ne bomo pozabili vseh, ki od prvega dne naprej skrbite, da se življenje ni ustavilo,” so bile njegove besede.

Ljubljana, predsedniska palaca.
Predsednik republike Borut Pahor je vrocil priznanje Jabolko navdiha vsem, ki v casu spopadanja z epidemijo novega virusa pozrtvovalno in nesebicno skrbijo, da zivljenje tece karseda normalno. Foto: Daniel Novakovič/STA

K temu pa je dodal, da zaposleni v zdravstvu, zdravniki in medicinske sestre in vse zdravstveno osebje povsod po državi pomaga obolelim, razdajate svoje znanje in vsem dajete upanje. “Zaposleni v domovih za starejše, za osebe s posebnimi potrebami in v drugih ustanovah, ki za oskrbovance delujejo brez predaha, vzorno skrbite za najranljivejše in jim lajšate odsotnost njihovih najdražjih. Prostovoljke in prostovoljci, v Rdečem križu, Karitas in vseh drugih združenjih in društvih svojo moč in čas namenjate vsakomur, ki vas potrebuje, ne da bi vprašali za tveganja in nevarnosti. Iznajdljivost, s katero v teh dneh najdete poti do ljudi, je neverjetna. Policisti, gasilci, reševalci, vojaki ter celotna civilna zaščita vestno opravljate vse svoje naloge kljub zelo posebnim pogojem dela. Poštarji in pismonoše, skladiščniki, vozniki, peki, kuharji, kmetje, prodajalke in prodajalci skrbite, da nikoli ne zmanjka tistega, kar potrebujemo, je dejal Pahor. Delavci in delavke v proizvodnjah, ki niso obstale, delate, kakor bi bil običajen dan. Še več, nekateri ste v tem času poprijeli za povsem drugo delo in izdelujete reči, ki so nujne zdaj. “Čistilke in smetarji ste nenadomestljivi,” je še dodal. Zaposleni v javnih in zasebnih službah zagotavljajo, da vse deluje, kakor da ne bi bilo posebnih razmer – zaradi vas imamo vodo, elektriko, internet, ulice so urejene, ceste varne. Učitelji, predavatelji in ravnatelji izumljate načine, da bi imeli učenci in študentje kljub temu, da ne morete do njih, radi šolo in znanje.

Znanstveniki in raziskovalci iščejo rešitve, kako pomagati zdaj in kako se pripraviti na čas, ki prihaja. “Novinarji, uredniki in drugi sodelavci medijev se trudite, da se lažje znajdemo v dneh, ko imajo informacije posebno vrednost. Glasbeniki, igralci in drugi umetniki nas bodrite, vaša ustvarjalnost nam pomaga ohranjati vedrino. Veliko vas je, za mnoge med vami ne vemo. Vemo pa, da prav vsakomur izmed vas dolgujemo veliko hvaležnost in posebno spoštovanje,” je še dodal Pahor.  Ob tem pa poudaril: “Vi ste trden steber, ki podpira našo človečnost, in silna sapa, ki razpihuje plamen našega upanja. Ste naš navdih. Vam je namenjeno Jabolko navdiha. V večno zahvalo vaši nesebičnosti in pogumu bo dobilo posebno mesto v Predsedniški palači.”

Oddaj komentar