Posvetovalna skupina priporoča uporabo AstraZenece za mlajše od 65 let, za starejše premalo podatkov o učinkovitosti

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) priporoča, da se cepivo AstraZenece proti covidu-19 uporablja pri osebah, starih med 18 in 64 let. Za starejše je na voljo premalo podatkov o učinkovitosti cepiva, je zapisano v poročilu, ki je objavljeno na spletni strani NIJZ.

Se pa cepljenje s cepivom AstraZenece priporoči za cepljenje nepokretnih oseb na domu ne glede na njihovo starost, saj je to cepivo, za razliko od mRNK cepiv, bolj stabilno in omogoča transport pripravljenega cepiva do mesta cepljenja, so zapisali.

Ker zaenkrat ni podatkov o učinkovitosti cepiva pri kroničnih bolnikih, se zanje zaenkrat bolj priporoča uporaba mRNK cepiv.

Drugi odmerek po devet do 12 tednih

Člani posvetovalne skupine za cepljenje priporočajo prednostno cepljenje s cepivom AstraZenece za zdravstvene delavce, ki doslej še niso bili cepljeni, za zaposlene na področju vzgoje in izobraževanja, institucionalizirane osebe, ki doslej še niso bile cepljene, zaposlene in učence šol za osebe s posebnimi potrebami ter za ostale nujne službe, ki so pomembne za delovanje države.

Drugi odmerek cepiva AstraZeneca naj sledi po devet do 12 tednih od prvega cepljenja, je še sklenila posvetovalna skupina za cepljenje.

Prva pošiljka cepiv AstraZenece naj bi v Slovenijo prišla v ponedeljek

S tem se je Slovenija pridružila več državam po Evropi, ki s tem cepivom ne bodo cepili starejših od 65 let. AstraZenecovo cepivo sicer za razliko od BioNTechovega in Pfizerjevega cepiva ter cepiva ameriške Moderne ni mRNA cepivo in ga je mogoče hraniti v običajnih hladilnikih do šest mesecev. Je bistveno cenejše, a manj učinkovito od mRNA cepiv. Cepivo AstraZenece temelji na oslabljeni različici prehladnega virusa šimpanzov. Vsebuje genski material iz površinske beljakovine, s katero se virus sars-cov-2 pritrdi na človeške celice.

Prva pošiljka cepiv AstraZenece naj bi v Slovenijo prišla v ponedeljek, cepiti bi začeli v torek. V prvi pošiljki bo predvidoma 9600 odmerkov, medtem ko se je v začetku tedna pričakovalo 15.000 odmerkov.

Sicer pa je danes v Slovenijo prišla pošiljka Moderne s 4800 odmerki, so za STA pojasnili na NIJZ.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar