Pazljivo s telefonijo izven EU

Telefonija izven EU je lahko zelo draga

V poletnem času, ko se večina poda na dopust izven meja svoje države, je pri telefoniji izven Evropske unije, potrebno biti precej pazljiv.

Če se odpravljate na počitnice v državo Evropske unije, potem so vse skrbi, kar se tiče telefonije, odveč. Državljani Evropske unije namreč z mobilnim telefonom v drugi državi EU komuniciramo pravzaprav na enak način in z enakimi stroški kot doma. Nekaj manjših omejitev je ostalo le pri prenosu podatkov, a tudi ko zakupljeno količino presežemo, nas ne udari močno po žepu. Medtem stroški uporabe mobilnega telefona v državah zunaj EU ostajajo oderuški.

2 evra za vsako minuto
Če pa ste se odločili, da letošnji dopust preživite v kateri od balkanskih držav izven EU ali morda v Turčiji, Egiptu, Tuniziji ali celo Združenih državah Amerike in Kanadi, potem bodite pri telefoniranju predvsem kratki in jedrnati. Za vsako minuto klica iz balkanskih držav boste namreč plačali blizu dveh evrov, iz Turčije, Egipta, Tunizije, ZDA in Kanade pa tudi blizu štiri evre. Še večje razlike pa so v cenah prenosa podatkov, za katerega je treba plačati tudi do 2000-krat več kot v EU.

Plačujejo se tudi dohodni klici
Zveza potrošnikov Slovenije opozarja, da uporabniki mobilnih telefonov zunaj EU plačujejo tudi za dohodne klice. Lahko tudi več kot dva evra za vsako minuto pogovora. Še večje pa so razlike ob primerjavi cen za prenos podatkov. Če boste količino zakupljenih podatkov presegli ali jih plačujete po porabljeni količini, boste v EU za vsak preneseni megabajt odšteli zgolj 0,0054 evra, 1 GB (1024 MB) pa v EU stane 6,1 evra. V državah zunaj EU je cena praktično povsod višja od petih evrov za 1 MB, kar pomeni najmanj 800-krat več kot v EU. Prenos podatkov vam lahko zaračunajo celo po ceni 12,29 evra za 1 MB oziroma več kot 2000-krat več kot v EU. Pomenljivo je, da se v zadnjih letih cena prenosa podatkov zunaj EU skoraj ni znižala, čeprav se je v tem času povečala uporaba pametnih telefonov in se je količina mobilnega prenosa podatkov v zadnjih dveh letih po vsem svetu potrojila,
Evropska komisija je operaterjem že pred leti zabičala, da morajo uporabnikom prekiniti prenos podatkov v tujini, ko strošek preseže 50 evrov brez DDV (za Slovenijo je znesek z DDV 61 evrov). A za ta denar boste lahko prenesli tudi manj kot 5 MB podatkov, kar je, denimo, velikost ene fotografije, posnete s sodobnim telefonom. Zunaj EU zato velja: izključite prenos podatkov in preverite, ali ste ga res izključili!

Nasveti Zveze potrošnikov Slovenije
1. Telefonske klice iz držav izven EU je najbolje opraviti prek Skypa ali podobne aplikacije za spletno telefoniranje, a seveda ne s podatkovno povezavo prek mobilnega omrežja. V tem primeru se je nujno povezati v enega od brezžičnih omrežij Wi-Fi, pri čemer se moramo najprej prepričati, da gre za zaupanja vredno omrežje (denimo hotelsko, letališko ali podobno).
2. Odsvetujemo povezavo v odprta omrežja, saj to pomeni, da so odprta tudi za nepridiprave.
3. Ko smo fizično znotraj EU, a blizu mejnega območja z državo, ki ni v EU, nujno ročno izberite operaterja (iz EU), saj se lahko zgodi, da telefon samodejno zamenja omrežje in preklopi na operaterja zunaj EU. Že majhen prenos podatkov (denimo osvežitev vremenskega poročila ali prispela sporočila v aplikacijah z družbenimi omrežji) v takšnem primeru povzroči velik strošek.

Posebej kritična območja
Nekateri grški otoki (Krf, Rodos, Kos, Lezbos, Samos, Hios …): telefon lahko preklopi na albansko ali turško omrežje;
San Marino: Ta majhna državica je sicer obkrožena z Italijo, a ni del EU;
Francija, Nemčija, Liechtenstein in Avstrija ob švicarski meji: telefon lahko preklopi na švicarsko omrežje;
Ciper: Severni Ciper ni v EU, preklop se lahko zgodi že na obmejnem območju;
Neum: Je ob jadranski obali, a je del Bosne in Hercegovine, zato ni v EU.

1 KOMENTAR

Oddaj komentar