Osumljenec, ki je načrtoval strelski pohod, priveden na mariborsko psihiatrijo

Osumljenec načrtovanega strelskega pohoda na Gorenjskem je bil priveden na zdravljenje v forenzično enoto na psihiatrični oddelek mariborske bolnišnice.

Kot smo že poročali, so slovenski policisti v sodelovanju z ameriškimi varnostnimi organi preprečili izvedbo načrtovanih množičnih pobojev z orožjem v gorenjskih javnih ustanovah.

Kot je povedal vodja kranjskih kriminalistov Primož Donoša, so pred preiskovalnega sodnika privedli odraslo osebo, ki je utemeljeno osumljena poskusa storitve kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivi. Pri tem je poudaril, da so orožje pravočasno zasegli in s tem preprečili njegovo uporabo.

Iz ZDA naročil strelivo

V preiskavi so po njegovih besedah poleg klasičnega zbiranja obvestil uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe, pri tem pa je podan utemeljen sum, da je osumljenec, sicer slovenski državljan, iz ZDA poskušal po pošti v Slovenijo pridobiti dva kosa orožja in strelivo. Šlo je za polavtomatsko pištolo znamke Glock ter avtomatsko strelno orožje znamke Remington.

“Oboje je bilo skrito in zapakirano v mikrovalovni pečici, osumljenec pa je za orožje že plačal okoli 5000 evrov. Pošiljko, ki jo je naročil preko temnega spleta, je v ZDA pri pregledu prestregel njihov policijski varnostni organ in o najdbi sumljive pošiljke obvestil slovensko policijo, orožje pa so zasegli,” je povedal Donoša.

Vse skupaj se je dogajalo v aprilu, ko so kriminalisti po prejetem obvestilu takoj začeli intenzivno preiskavo in izsledili naročnika orožja, ki je fizična oseba, orožje pa je naročil kar na svoj naslov. Pri tem so ugotovili, da je orožje kupil zato, da bi ga uporabil za množični poboj ljudi v javni ustanovi. Pri tem je tudi nekaj indicev, da so bile mogoče tudi druge, morda naključne žrtve, ter še dve drugi javni ustanovi.

Seznam oseb naj bi bil dolg 10 strani

Motiv za napad naj bi bil po ugotovitvah kriminalistov maščevanje osumljenca njemu poznanim osebam, čeprav doslej v odnosih med osumljencem in potencialnimi žrtvami niso ugotovili kakšnih posebnih okoliščin, a ta del preiskave še ni zaključen in ga nadaljujejo. Nekateri mediji poročajo, da so pri 20-letniku našli 10 strani seznama oseb, ki jih je mel načrt umoriti, gorenjski mladenič pa je trenutno sicer na zdravljenju v forenzični enoti na psihiatričnem oddelku mariborske bolnišnice.

Oddaj komentar