Odpoklic suhe klobase zaradi prisotnosti nevarne bakterije

Vir: Pixabay.com

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je iz prodaje odpoklicala domačo suho klobaso proizvajalca Mego.Izdelek iz prodaje umikajo zaradi prisotnosti bakterije Listeria Monocytogenes.

Na Nacionalnem inštitutu javnega zdravja (NIJZ) opredeljujejo povzročitelja okužbe kot:“Listerija (Listeria monocytogenes) je paličasta bakterija, ki je zelo razširjena v naravnem okolju. Najdemo jo v zemlji, vodi, odplakah, iztrebkih ljudi, domačih in divjih živalih (tudi ptic, rib, klopov, muh), pa tudi v številnih živilih. Bolezen, ki jo povzroča listerija, imenujemo listerioza. Listerioza je zoonoza (bolezen živali, ki se prenaša na ljudi). Med domačimi živalmi se okužba najpogosteje pojavlja pri drobnici, zbolijo pa tudi prašiči in govedo. Okužba pri živalih poteka praviloma kot težko sistemsko obolenje z vnetjem možganov in možganskih ovojnic, s septikemijo (prisotnost bakterij v krvi) in splavom pri brejih živalih. Za listeriozo pri človeku je značilno, da se običajno ne pojavlja v epidemični obliki, ampak posamično.

K temu še dodajajo: da so najpogostejši vir okužbe živila. Čeprav je število ljudi, ki zboli za listeriozo zaradi okužbe z živili majhno, pa je listerioza eden od vodilnih vzrokov smrti v primerjavi z drugimi okužbami in zastrupitvami z živili. Listerija pogosto živi in raste v vlažnem, hladnem okolju (v hladilniku na onesnaženih površinah in živilih). “To ni običajno za druge zdravju škodljive mikroorganizme v živilih, ki se praviloma pri temperaturi pod 5 °C ne razmnožujejo več. Listerija se namreč razmnožuje pri temperaturah od 4,4 °C do 44 °C, niti temperatura 0 °C razmnoževanja bakterij ne ustavi ampak le upočasni. Listerija se zelo lahko širi z neposrednim stikom živila z onesnaženo površino. Čeprav v hladilnik damo živilo, ki ni onesnaženo z listerijo, vendar ga shranimo na neprimeren način, lahko listerija, ki je v hladilniku, onesnaži živilo,” so še zapisali.

Lot izdelka je 20193, rok uporabe pa 10. maj 2021. Proizvajalec kupce prosi, da izdelek vrnejo na mesto nakupa. Če to ni mogoče, pa naj klobaso zavržejo.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar