Od danes prepovedani shodi zanikovalcev koronavirusa pred RTV Slovenija

Protestniki vdrli v prostore RTV Slovenija. Vir: Facebook

Upravna enota Ljubljana je z današnjim dnem prepovedala nadaljnje shode zanikovalcev obstoja novega koronavirusa, ki so v petek vdrli v prostore Radiotelevizije Slovenija (RTVS), pred omenjeno stavbo.

Objava na oglasni deski in na portalu eUprava velja kot prepoved

Na upravni enoti so za STA potrdili, da prepovedi niso mogli vročiti organizatorju, a so jo javno objavili, kar šteje kot vročitev. Ker organizatorke spornega shoda danes v določenem času ni bilo na prireditvenem prostoru, ji po navedbah višje svetovalke UE Ljubljana Irene Šega ni bilo mogoče vročiti prepovedi javnega shoda oziroma ji izreči ustne prepovedi. “Izrek prepovedi javnega shoda je bil skladno z 21. členom zakona o javnih zbiranjih objavljen na oglasni deski upravnega organa in na enotnem državnem portalu eUprava,” je dodala. Omenjeni člen določa, da če pristojni organ odločbe ne more osebno vročiti stranki, se odločba objavi na oglasni deski pristojnega organa in portalu eUprava. Dan objave odločbe oziroma izreka ustne odločbe na oglasni deski in na portalu eUprava se šteje za dan vročitve odločbe, ne glede na to ali je bila kateri od strank odločba vročena na drug način, piše v zakonu.

Možna je pritožba v treh dneh od vročitve

Zoper odločbo je možna pritožba v roku treh dni od vročitve odločbe. A pritožba ne zadrži izvršitve odločbe. Kot izhaja iz zakona, o pritožbi zoper odločbo odloči ministrstvo za notranje zadeve. Gre za odločbo, s katero je UE Ljubljana sledila predlogu policije in prepovedala nadaljnje shode zanikovalcev obstoja novega koronavirusa, ki so v petek vdrli v prostore RTVS.

Shodi so bili napovedani do konca letošnjega leta

Kot je razbrati s portala eUprava, je imela skupina prijavljene shode pred RTVS v Ljubljani vsak dan do konca letošnjega leta. Prijavljeni so pod geslom Miroljubno zborovanje za osvoboditev, očiščenje, preporod RTV SLO in Slovenije, šlo pa naj bi za gibanje Osveščeni prebivalci Slovenije pod vodstvom Ladislava Trohe, ki je pred stavbo RTVS redno protestirala od spomladi.

Prepoved so predlagali že julija

Policija je predlagala njihovo prepoved že julija, ko so protestniki že kršili javni red in mir, a upravna enota takrat ni sledila njenemu predlogu. Po petkovem vdoru skupine v stavbo RTVS je policija znova vložila predlog za prepoved teh shodov in, kot kaže, je bilo tokrat dovolj razlogov za takšen ukrep. “Na današnji dan je policija ponovno podala predlog za prepoved shoda, ki ga je ustrezno utemeljila. Temu predlogu bo Upravna enota Ljubljana sledila in zaradi nujnosti postopka z jutrišnjim dnem prepovedala shod,” so za STA v ponedeljek povedali na upravni enoti.

Ministrstvo za kulturo se pridružuje odzivu premierja

Na ministrstvu za kulturo so se danes pridružili odzivu premiera Janeza Janše. “Predsednik vlade Janez Janša je vdor skupine protestnikov v prostore RTVS že obsodil, stališče predsednika vlade pa je tudi stališče ministrstva za kulturo. Hkrati na ministrstvu za kulturo upamo, da bodo organi pregona opravili svoje delo in zoper tako imenovane protestnike ustrezno ukrepali ter poskrbeli, da se tovrstni incidenti v bodoče ne bodo več dogajali,” so sporočili. Ob tem so spomnili, da “smo podobnih napadov pred ministrstvom za kulturo deležni že od lanskega poletja naprej”. “Dominantni slovenski mediji so dogajanja pred ministrstvom označili kot umetniški performans, enako jih dojema tudi tožilstvo. Na ministrstvu za kulturo si želimo in pričakujemo, da bodo tovrstni ekscesi, kjerkoli se že zgodijo, obravnavani z enakimi vatli,” so še zapisali na spletni strani ministrstva.

Oddaj komentar