Od danes naprej možen nakup e-vinjete. Konec je praskanja starih vinjet z vetrobranskih stekel

Jernej Vrtovec ob nakupu e-vinjete v Digitalnem središču Slovenije. Vir: Facebook Jernej Vrtovec

Minister Jernej Vrtovec je danes ob polnoči v Digitalnem središču Slovenije opravil prvi nakup e-vinjete.

“Končno jo imamo! Od obljube do tega, da smo danes lahko opravili prvi nakup e-vinjete. Digitalizacija je priložnost za Slovenijo!” je zapisal po nakupu minister.

“Z uvedbo elektronskih vinjet dokazujemo, da se da”

Že pred nakupom je sporočil: “Ko sem nastopil mandat ministra za infrastrukturo, sem napovedal, da bo moto mojega dela infrastruktura po meri ljudi. Z ekipo to dnevno izpolnjujemo. Hvala tudi Darsu za trud in opravljeno delo! Z uvedbo elektronskih vinjet dokazujemo, da se da. Kar se je v preteklosti govorilo, da se ne da narediti, smo naredili. Ne maram stavka, da se nekaj »ne da narediti«, ker se da. Kjer je volja, tam je tudi pot. Tam je tudi rešitev.”

Korak naprej v smeri digitalizacije na področju cestninjenja

Zapisal je še, da je z velikim ponosom in veseljem pričakoval ta dan, “ko bomo po 13 letih sistema na slovenskih avtocestah in hitrih cestah na področju cestninjenja osebnih vozil naredili korak naprej v smeri digitalizacije – cestninske nalepke bodo zamenjale elektronske vinjete. Januarja prihodnje leto bomo tako zaključili s ponovoletno folkloro praskanja vinjet z vetrobranskih stekel”.

znak za elektronsko vinjeto

Cestninjenje ne bo dražje

“Z uvedbo sistema e-vinjete cestninjenje osebnih vozil ne bo nič dražje kot v obstoječem sistemu, saj se bo cestnina še vedno plačevala glede na čas uporabe cestninske ceste in ne po dejansko prevoženi razdalji. V veljavi bodo tako še vedno ostale enake vrste elektronskih vinjet (tedenska, mesečna in letna), spremenjen bo zgolj način zaračunavanja, saj bo klasično vinjeto v obliki nalepke, ki se prilepi na vetrobransko steklo vozila, nadomestila elektronska vinjeta v obliki digitalnega zapisa, ki bo vezana na registrsko tablico vozila,” je razložil Vrtovec in dodal: “Pomembna novost je tudi veljavnost letne elektronske vinjete, ki bo vezana na 365 dni od dneva nakupa, kar pomeni, da veljavnost ne bo več vezana na koledarsko leto kot v obstoječem sistemu klasične vinjete. Poleg tega bo v sistemu elektronske vinjete omogočeno tudi vračilo sorazmernega dela cene letne vinjete v primeru prodaje vozila, kar v obstoječem sistemu ni možno.”

Oddaj komentar