Občina želi s plakati odgnati kolesarje iz mesta: Turisti lahko kolesarijo po Piramidi, mariborski otroci pa ne?

V naše uredništvo smo prejeli informacijo, da je Mestna občina Maribor v šole obesila strip, s katerim sporočajo, da naj ne kolesarijo po Piramidi ampak naj obiščejo bike park Pohorje. Letak je dosegljiv tudi na spletu. 

Kot kaže, bi župan rad, da kolesarji izginejo iz Mestnega parka”

Starš enega izmed otrok, ki je želel ostati anonimen, nam je dejal: “To visi po oglasnih deskah. Kot kaže, bi župan rad, da kolesarji izginejo iz Mestnega parka. Po mojem mnenju kolesarji spadajo tudi na Piramido, občina pa jih raje preusmerja na Pohorje. Kako bo otrok prišel iz mesta pod Pohorje?”

Zanimivo je tudi dejstvo, da je Piramida med najbolj zaželenimi destinacijami v Mariboru. Zato se starš sprašuje: “Torej turistom je Piramida dovoljena? Za kolesarjenje naših otrok pa ne?

“Zavij na pravo pot. To je naš mestni park!”

V letaku je zapisano: “Hitra vožnja je zate zakon, v mestnem parku pa tako poškoduješ rastline. Tvoje kolo ustvarja kanale, po katerih teče voda in odnaša prst. Zavij raje v Bike park ali na dovoljene kolesarske poti.” Opozarjajo tudi na ogrožanje živali: “Z nenadnim približevanjem in hrupom plašiš živali, lahko jih tudi poškoduješ, kar si gotovo ne želiš. V Bike parku so se živali prilagodile utečenim kolesarskim potem.”

Ob koncu letaka pa poziv Mestne občine Maribor: “Pozivanje k vožnji po mestnem parku preko spleta in družabnih omrežjih ni dovoljeno. Na kolesarjenje po dovoljenih kolesarskih poteh in v Bike park pa lahko tudi javno povabiš vse prijatelje.”

Na straneh Visit Maribor pa lahko vidimo fotografijo, ki prikazuje kolesarje in vabi k obisku. Ob tem obiskovalce pozivajo: “Vzemite si pol ure časa in se iz Mestnega parka povzpnite na 386 metrov visok mestni grič, od koder boste lahko iz mesta, kjer je nekoč stal mariborski grad, uživali ob čudovitem pogledu na pobočja vinske trte ter še naprej na celotno mesto. “

FOTO: visitpohorje.si

Tudi na portalu sloveniaholidays.com vabijo na kolesarski izlet “Skok” na Piramido.

FOTO: sloveniaholidays.com

“Veliko lažje je tistim, ki živimo nekje v bližini mesta Maribor, ali celo v samem Mariboru, saj nam vzame ta vzpon in spust, res malo časa, zadovoljstvo pa je neopisljivo. Tisti, ki ste morda bolj od daleč in pridete na Štajersko samo na izlet, pa je zagotovo grič vreden ogleda, peš ali s kolesom,” se glasi del zapisa, ki vabi na Piramido.

Je varno, da se otrok iz centra pod Pohorje pelje sam?

Obrnili smo se na PU Maribor in jih povprašali, kje je po njihovem mnenju primerna rekreacija za mladoletne kolesarje, ki se odpravijo kolesariti v naravo, ali opažajo kršitve mladoletnih kolesarjev in ali je po njihovem mnenju varno, da se otrok, ki ima 12 let, pelje pod Pohorje sam. Konkretno nam na vprašanje niso odgovorili, so pa poslali nekaj statističnih podatkov za minula leta ter nasvetov za čim bolj varno vožnjo naših otrok.

Lani na območju PU Maribor v nesrečah udeleženih 71 otrok

Povedali so nam, da je bilo lani v prometnih nesrečah na območju PU Maribor udeleženih 71 otrok, starih do 14 let. Leto prej je bilo udeleženih 93 otrok. “Kot kolesarji so bili povzročitelji v kar 76% prometnih nesreč, najpogosteje zaradi neprilagojene hitrosti vožnje, nepravilne strani in smeri vožnje ter nepravilnega vključevanja v promet,” pojasnijo ob tem.

Otrok do 14. leta, ki nima opravljenega kolesarskega izpita, sme voziti kolo v cestnem prometu le v spremstvu polnoletne osebe, ki lahko ob upoštevanju prometnih razmer spremlja največ dva otroka. “Če je le možno, pa seveda priporočamo, da se tudi starejšim otrokom pridruži odrasla oseba.”

Svetujejo, da še posebej otroci pri vožnji s kolesom izbirajo poti, ki imajo ločeno kolesarsko stezo ali pot ter se izognejo vožnji po robu vozišča, še posesaj bolj obremenjene ceste.

“Otroci, oziroma starši v spremstvu otrok zaradi zagotavljanja njihove varnosti na kolesu naj raje izbirajo dobro osvetljene, pregledne ceste, kjer je hitrost omejena (naselja), ceste, opremljene s kolesarsko infrastrukturo, še najbolje pa kolesarske poti, ki so fizično ločene od vozišč cest,” pojasnijo na PU Maribor.

Čeprav se veščin varnega kolesarjenja učijo tudi v šolah, na tem mestu vsem staršem svetujejo, da se z otroci pogovorijo o varni udeležbi v prometu ter so jim zgled varne in umirjene vožnje. Policisti na tem mestu opozarjajo, da naj jim razložijo, da krmila kolesa ne
smejo izpuščati iz rok, dvigniti nog s pedali, voditi, vleči ali potiskati drugih vozil, prevažati predmetov, ki jih ovirajo pri vožnji in voziti drugih oseb. Otrokom odsvetujejo tudi vožnjo ponoči.

“Ob tem pa opozarjamo tudi druge udeležence v cestnem prometu, da so posebej pozorni na šibkejše udeležence v prometu, tudi kolesarje, še posebej pa otroke,” zaključijo. Več nasvetov za varno vožnjo pa najdete TUKAJ.

Oddaj komentar