Ob uvedenem elektronskem vpogledu v rezultate mature letos za tretjino več ugovorov kot lani

Vir: pixabay.com

Po ugovorih na rezultate splošne mature so na Državnem izpitnem centru oceno izboljšali 252 kandidatom pri 271 izpitih, tako da je maturo opravilo še dodatnih 12 kandidatov. Kot ugotavljajo, so ob letos uvedenem elektronskem vpogledu v izpitno gradivo prejeli za tretjino več ugovorov na ocene kot lani.

Kot so izpostavili, je bilo od skupno 32.389 opravljenih izpitov vloženih 1206 ugovorov po izpitih, kar predstavlja 3,72 odstotka (lani 3,06 odstotka) vseh izpitov, izvedenih v spomladanskem izpitnem roku. Letošnje povečanje števila ugovorov pripisujejo novemu elektronskemu vpogledu v izpitno gradivo.

V letošnjem letu, ko so kandidati prvič lahko uporabili sistem elektronskega vpogleda v izpitno dokumentacijo, je namreč ugovarjalo za 33 odstotkov več kandidatov pri 22 odstotkih več izpitov kot lani, so sporočili iz Državnega izpitnega centra. Po opravljenem e-vpogledu so ugovor pri enem ali pri več predmetih vložili 904 kandidati od skupno 8191 kandidatov, 13 med njimi jih je ugovarjalo tudi na izračun izpitne ocene. Lani je ugovore na ocene vložilo 679 kandidatov pri 985 izpitih.

Po ugovorih se je ocena spremenila enakemu številu kandidatov pri manj izpitih kot lani. Ostali kandidati v postopku ugovora na oceno ali na izračun ocene niso bili uspešni.

Kot so še navedli, lahko kandidati rezultate ugovorov z geslom preverijo tudi na spletnem naslovu. Poudarili so še, da so bili ugovori rešeni še pred začetkom jesenskega izpitnega roka splošne mature.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar