Novih 13 potrjenih okužb s koronavirusom

VIR: pixabay.com

Število potrjenih primerov z novim koronavirusom se je v Sloveniji povzpelo na 1330. V soboto so umrli še štirje bolniki s covidom-19, kar pomeni, da je bila ta bolezen doslej pri nas usodna za 74 ljudi. Število hospitaliziranih bolnikov in tistih v intenzivni negi se počasi zmanjšuje. Karanteno v velenjskem hotelu pa sta zapustili še zadnji osebi.

V soboto je bilo hospitaliziranih 90 bolnikov s covidom-19, od tega v intenzivni negi 26, dva so odpustili v domačo oskrbo, je na Twitterju objavila vlada. Doslej so v Sloveniji opravili 41.265 testiranj, iz bolnišnic pa so odpustili skupaj 192 bolnikov, ki so oboleli za covidom-19.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je hospitaliziranih 37 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 10 v enoti intenzivne terapije, v mariborskem UKC je bilo v soboto hospitaliziranih 27 bolnikov s covidom-19, devet jih je bilo v enoti intenzivne terapije. V soboto je pri njih umrl en bolnik s to boleznijo.

V Splošni bolnišnici Celje pa je s to boleznijo hospitaliziranih 19 oseb, od tega šest na intenzivni terapiji. Iz bolnišnične oskrbe sta bili včeraj odpuščeni dve osebi, sprejeta pa ena.

V soboto so največ primerov okužbe z novim koronavirusom potrdili v Ljutomeru. Gre za novookužene v tamkajšnjem domu starejših občanov. Med 34 testi, ki so jih izvedli v domu v soboto, so bili pozitivni pri štirih stanovalcih in enemu zaposlenemu. Tako je skupno pozitivnih 110, od tega 81 stanovalcev, 22 zaposlenih in sedem zunanjih zaposlenih.

Stanje v domu za starejše v Šmarju pri Jelšah, kjer so imeli v preteklih tednih velik izbruh novega koronavirusa, je trenutno stabilno. Dodatno so v domu potrdili eno okužbo, skupno so jih potrdili že 171. Za posledicami covida-19 pa je tam umrla še ena oseba.

Sicer pa je popoldne svoja vrata zaprl velenjski hotel Paka, saj sta ga zapustili še zadnji osebi, ki sta bili tam v karanteni. V ponedeljek sledi dezinfekcija prostorov, nato bodo hotel vrnili lastniku. Kako bo v prihodnje glede karantene v Velenju, bosta odločali vlada in civilna zaščita.

Medtem pa v postojnskem hotelu Epic ostaja še 13 oseb. Pet jih je danes karanteno zapustilo, na novo pa je prispela ena oseba. V prihodnjih dneh ga bodo po dodatnih testih zapuščali še tisti, ki so v karanteno prišli iz Španije, Anglije in Avstrije. V Postojni načrtujejo, da bi hotel Epic ostal prostor za karantene do 1. maja.

Sončno vreme v tem koncu tedna je vabilo ljudi, naj čas preživijo zunaj, pri čemer pa so še vedno nekatere omejitve in prepovedi glede gibanja in zbiranja na javnih površinah, s čimer vlada želi zajeziti širjenje novega koronavirusa. Medtem ko je prehod občine, kjer ima posameznik prebivališče, še vedno večinoma prepovedan, pa imajo od sobote lastniki zasebnih zemljišč v drugi občini dovoljenje za opravljanje na tem zemljišču vzdrževalna in sezonska dela.

Policisti ta konec tedna niso beležili večjih kršitev glede gibanja zunaj občine prebivanja. Nekaj več dela so imeli policisti v Kranjski Gori. Medtem ko je bilo med ‘vikendaši’ po besedah tiskovnega predstavnika kranjske policijske uprave Bojana Kosa prometa toliko kot prejšnji vikend, pa so policisti na tem območju zabeležili večje število kršitev med pešci in kolesarji.

V soboto in danes so doslej zavrnili 22 kolesarjev in 14 pešcev na kolesarski stezi pred Mojstrano ter skupaj 17 osebnih avtomobilov in motornih koles pred Hrušico. Pri tem so bili najpogostejši razlogi zavrnjenih oseb sprehod do Mojstrane, pot s kolesom do Jasne, Planice ali Rateč ali zgolj dolgčas ob posedanju doma, je pojasnil Kos za STA.

Na Generalni policijski upravi so za STA pojasnili, da so policisti med 30. marcem in soboto izrekli 3796 opozoril glede neupoštevanja odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih. Doslej so policisti v 4598 primerih odstopili predlog o kršitvi Zdravstvenemu inšpektoratu RS.

V ponedeljek se sproščajo še nekateri ukrepi za zajezitev epidemije, medtem pa bodo v ponedeljek tudi začeli izvajati raziskavo o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji, katere bodo rezultati osnova za sproščanje ukrepov za zajezitev epidemije.

Vabilo za sodelovanje v raziskavi so sicer poslali 3000 prebivalcem, na teren bodo poslali 10 ekip, ki bodo pri sodelujočih v raziskavi jemale bris in vzorce krvi. Testiranja naj bi opravili v tednu dni, rezultate raziskave pa nameravajo pripraviti še pred 1. majem.

V zadnjem tednu so veliko prahu dvignile zaščitne maske, za katere se je sprva trdilo, da so iz papirja, in naj bi bile preplačane. Kot pa trdi direktor Seti Slovenija, ki je dobavilo material za te maske, Aleš Šarec v pismu medijem, se jim zaradi trenutnih dogodkov dela velika poslovna škoda, ki pa ni nikakor “odraz našega slabega dela, temveč posledica povezovanja podjetja Seti z zgodbo o nakupu airlaid obraznih mask s strani blagovnih rezerv, s čemer v našem podjetju nimamo prav nič, razen dejstva, da smo dobavitelj ustreznega in certificiranega materiala/serviet podjetjem, ki v tej zgodbi sodelujejo”.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar