Nekateri upokojenci so danes že preizkusili nove brezplačne vozovnice

Vir: pexles

Nekateri upokojenci so danes že preizkusili nove brezplačne vozovnice za potniški promet. Koriščenje je potekalo nemoteno. Nekaj se jih je danes podalo iz Ljubljane v Medvode, na pot pa je z njimi šla tudi predsednica SAB Alenka Bratušek. “Prijatelje imamo po celi Sloveniji, morda jih bomo tudi obiskali,” je poudarila upokojenka Tatjana Voj.

Nekateri upokojenci so imeli sicer nekaj težav pri urejanju kartice, ki upokojencem, invalidom, veteranom in starejšim od 65 let omogoča brezplačen prevoz, pri koriščenju pa ne.

Kot je opisala Vojeva, si je kartico želela urediti že v začetku prejšnjega tedna. “Šla sem v avtobusno poslovalnico Arrive v Luciji in povprašala, kako je s kartico,” je opisala. Kot je dodala, zaposleni o kartici niso bili obveščeni. V poslovalnici je nato pustila svojo vizitko, zaposleni pa so jo poklicali še isti dan popoldne. “Dobila sem obrazec in ga izpolnila. Nato pa sem se potrudila in vsak dan povprašala, ali je že kartica,” je še povedala. Kartica je bila izdelana v tednu dni.

Kartico je enostavno dobiti, če je volja blagajnika dovolj velika,” je še poudaril upokojenec Severin Kovačič. Sam je vlogo izpolnil v Novi Gorici, postopek pa je trajal tri minute. “Na blagajnah je treba malo vztrajati, tudi biti malo siten. Je preprosto in je narejeno takoj,” je še svetoval upokojencem. Kovačič bo brezplačen prevoz po Sloveniji združil z koriščenjem turističnih bonov. Nekaj dni bo dopustoval v Prlekiji.

To upokojencem sicer predlaga tudi Bratuškova. “Nekaj dni lahko lepo preživijo v Sloveniji,” je dejala.

Bratuškova je izpostavila težave, ki jih imajo starejši pri urejanju kartice, kritična je predvsem do posredovanja informacij. Opozorila pa je tudi, da za starejše še vedno ostaja plačljiv mestni potniški promet. “Na žalost nismo uspeli prepričati županov, vsaj dveh največjih mest, da pristopita k temu projektu,” je povedala Bratuškova.

Po njenih besedah je za nekatere podeželske kraje javni promet tisto, kar jih povezuje z ostalo Slovenijo. Zato je pozvala ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca, naj sledi cilju obnavljanja infrastrukture in izboljševanja javnega prometa. “Da bomo obnavljali železniško infrastrukturo. Ampak hkrati tudi ne smemo pozabiti na avtobusni prevoz, ker tirov nimamo do vsakega mesta, cesto pa imamo,” je dodala.

Spomnila pa je tudi na ukrep ministrstva, ki letos študentom ne bo omogočil brezplačnega prevoza med poletjem. “Na isti dan, ko upokojencem omogočamo brezplačne vožnje po Sloveniji, se je vlada odločila za varčevanje na študentih oz. na subvencioniranih vozovnicah, kar je velika napaka,” je še povedala. Kot je dejala, se je kot infrastrukturna ministrica zavzemala za brezplačen urejen javni potniški promet. “Samo na tak način bomo zmanjšali promet po cestah,” je še dodala.

Do brezplačnega prevoza so od danes upravičeni upokojenci oz. starejši, ki niso v delovnem razmerju ali ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti. Upravičeni so tudi imetniki invalidske kartice ugodnosti in vojni veterani. Po ocenah ministrstva gre za 600.000 oseb, na ministrstvu pa so do zdaj obdelali okoli 2000 vlog.

Novelo zakona o prevozih v cestnem prometu, ki ureja brezplačen prevoz upokojencev, je DZ podprl lani. Možnost brezplačnega javnega prevoza so poslanci v zakonsko besedilo vključili, ko je že bilo v parlamentarnem postopku. Dopolnilo je vložila poslanska skupina SDS. Ministrstvo je takrat vodila Alenka Bratušek.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar